Videospeler inladen...

Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens: "Bij Skripals gebruikt gif is inderdaad zenuwgas"

Vier laboratoria die samenwerken met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hebben bevestigd dat het gebruikte gif bij de vergiftiging van de Skripals een zenuwgas is. Dat meldt het OPCW. Dat resultaat stemt overeen met de eerdere bevindingen van Groot-Brittannië. Het rapport van het OPCW zegt niet uitdrukkelijk of het zenuwgas novitsjok is, zoals Groot-Brittannië beweert.

De Britse premier Theresa May verklaarde al op 12 maart dat Sergej Skripal en zijn dochter Joelia met een zenuwgas zouden zijn vergiftigd. Volgens Groot-Brittannië zou het gaan om novitsjok, een zenuwgas dat door de voormalige Sovjet-Unie in de jaren '70 en '80 werd ontwikkeld. 

Het OPCW bevestigt nu de bevindingen van Groot-Brittannië dat het om een zenuwgas zou gaan. De naam van het zenuwgas wordt echter niet uitdrukkelijk genoemd, maar het zou wel gaan om een zenuwgas dat oorspronkelijk in een Russisch laboratorium werd ontwikkeld. In het rapport staat onder andere dat het zenuwgas "zeer zuiver" is, wat de aanname van de Britse overheid zou bevestigen dat het zenuwgas enkel door een staat kan zijn geproduceerd.

De resultaten van het OPCW zullen volgende week woensdag besproken worden op een spoedzitting, op vraag van Groot-Brittannië. Groot-Brittannië heeft ondertussen ook de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om volgende week samen te zitten om het rapport te bespreken.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov reageerde dat Rusland het rapport eerst wil inkijken vooraleer het er iets zal over zeggen. 

Russisch zenuwgas of niet?

Het zenuwgas novitsjok, dat volgens Groot-Brittannië werd ingezet, werd in de jaren '70 en '80 ontwikkeld in Rusland. Rusland werd dan ook van bij het begin verantwoordelijk gehouden voor de vergiftiging door Groot-Brittannië. Vorige week verklaarde het Britse onderzoekscentrum Porton Down nog dat het geen aanwijzingen had over de oorsprong van het zenuwgas. 

Meest gelezen