Videospeler inladen...

Gent in de ban van "Wie is Junieth?", ontdek hier wie ze is

Wie vandaag in het centrum van Gent is geweest, kan er nauwelijks naast kijken: overal hangen affiches, spandoeken en er is street art met daarop de vraag "Wie is Junieth?". Om 12.04 uur is op de website wieisjunieth.be bekendgemaakt wie de dame is.

Ook op sociale media leefde vanmorgen onder Gentenaars de vraag onder de hashtag #wieisjunieth. 

Sommigen vermoeden dat het een actie naar aanleiding van de gemeente­raads­verkiezingen is of dat het iets met het tv-programma "De mol" te maken heeft, maar uiteindelijk blijkt de vzw Mobile School achter de actie te zitten. Zij geven les aan straatkinderen met mobiele schooltjes in sloppenwijken op verschillende plaatsen in de wereld. Sinds 12.04 uur, niet toevallig ook de datum van vandaag, weten we wie Junieth is.

Ze blijkt een ex-straatkind te zijn uit Nicaragua dat onder meer door de lessen die ze via Mobile School heeft gekregen is kunnen gaan verder studeren. "Ik heb haar 10 jaar geleden ontmoet in Nicaragua toen ze 16 jaar oud was", zegt initiatiefnemer Arnoud Raskin aan VRT NWS. "Ze leefde toen in extreme armoede. Haar hele schoolcarrière heeft ze zelf gefinancierd door koekjes te verkopen."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

"We willen 12 april in de markt zetten als de internationale dag voor de straatkinderen", vertelt Raskin over de actie. "Gisteravond en afgelopen nacht hebben we met een 50-tal vrijwilligers de boodschap verspreid in Gent." Alles samen zijn tientallen spandoeken, neon-reclames in etalages van meewerkende winkels en duizenden flyers verspreid. "We hebben ook boodschappen gehangen aan geparkeerde fietsen en een team heeft met stoepkrijt de boodschap verspreid."

Volgens Raskin is het belangrijk om het lot van de straatkinderen onder de aandacht te brengen. "Wereldwijd leven er meer dan 150 miljoen straatkinderen wiens potentieel nu helemaal onderbenut blijft", zegt hij. "Geef hen kansen, want het zijn ongelofelijk straffe kinderen en jongeren."

Meest gelezen