Grieks gevechtsvliegtuig stort neer in zee na missie om Turkse toestellen te onderscheppen 

Een Grieks gevechtsvliegtuig is neergestort in de Egeïsche Zee toen het op de terugweg was van een missie om Turkse gevechtsvliegtuigen te onderscheppen. De piloot is omgekomen. Het incident gebeurt op een moment dat de spanningen tussen beide buurlanden oplopen, maar ze zijn nu overeengekomen om "de dialoog te versterken". 

Het Griekse vliegtuig, een Mirage 2000-5, stortte neer ten noorden van het eiland Skyros in de Egeïsche Zee. De oorzaak van de crash is niet meegedeeld. Met helikopters en marineschepen werd gezocht naar de vermiste piloot. In een tweet liet de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos (foto onderaan) weten dat hij bij de crash is omgekomen "in naam van de verdediging van de Griekse soevereiniteit en territoriale integriteit."

Patrouilles van zowel Griekse als Turkse gevechtsvliegtuigen zijn de laatste weken opgedreven. Griekenland en Turkije zijn het niet eens over de status van verschillende bewoonde en onbewoonde eilanden in de Egeïsche Zee.  

Waarschuwingsschoten

Enkele dagen geleden nog vuurde het Griekse leger waarschuwingsschoten af op een helikopter van de Turkse kustwacht. Volgens de Grieken kwam de helikopter te dicht in de buurt van het onbewoonde Griekse eilandje Ro, dat vlak bij de Turkse zuidkust ligt.  

De spanningen tussen Griekenland en Turkije lopen al een tijdje op. De twee landen liggen onder meer overhoop over acht Turkse militairen die na de mislukte staatsgreep van juli 2016 naar Griekenland waren gevlucht. Het Griekse hooggerechtshof bepaalde dat ze niet worden uitgeleverd.

Turkije pakte vorige maand op zijn beurt twee Griekse militairen op, die zich op Turks grondgebied bevonden. De twee zouden op patrouille zijn geweest om illegale migranten op te sporen, en per ongeluk de grens zijn overgestoken.

De Griekse premier Alexis Tsipras zei vorige week nog dat Turkije de spanningen met Griekenland bewust opdrijft "op alle fronten". Hij vroeg de onmiddellijke vrijlating van de Griekse militairen.

Na dit incident zijn de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn Turkse collega Binali Yildirim overeengekomen om "de dialoog te versterken". Dat heeft Tsipras aangekondigd nadat hij condoléances overgemaakt had gekregen van de Turkse regering.

Meest gelezen