Foto: Instagram

Instagram laat u straks alles downloaden wat u ooit gedeeld heeft

Met het nieuws over de datalekken bij Facebook, staat de socialenetwerksite volop in de belangstelling. Maar hoe zit het intussen met dochter Instagram? Een woordvoerder van het bedrijf liet de Amerikaanse site TechCrunch weten dat gebruikers binnenkort al hun gegevens zullen kunnen downloaden.

Foto's, video's, berichten, ... Alles wat u ooit deelde via socialenetwerksite Instagram kan u binnenkort downloaden op uw computer. Dat moet het eenvoudiger maken om de site te verlaten en naar een concurrent over te stappen. Het is nog niet duidelijk of je straks ook je volgerslijsten en andere informatie zal kunnen downloaden.

Een kwestie van moeten

Op 25 mei wordt in Europa de nieuwe privacywet AVG van kracht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die vereist dat de gebruiker zijn of haar gegevens moet kunnen "meenemen". En waar je bij Facebook je data sinds 2010 al kan exporteren, maakt Instagram dat tot op vandaag bijzonder lastig.

Er bestaan weliswaar apps, zoals InstaPort, om back-ups te maken van je posts. Maar veel van die apps nemen al eens een loopje met de privacy. Als Instagram morgen zelf een download-functie inbouwt, kunnen gebruikers zulke toepassingen alvast links laten liggen. De "meeneembaarheid" van gegevens effent ook het pad voor mogelijke nieuwe spelers, die willen concurren met Instagram.

Meest gelezen