Man met valse bommengordel vol zout en koekjes krijgt twee jaar cel, waarvan deel met uitstel

De verdachte die twee jaar geleden in centrum Brussel heel wat paniek veroorzaakte met een valse bommengordel - vol met zout en koekjes - is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan de helft met uitstel onder voorwaarden.

Op 21 juni 2016 veroorzaakte de verdachte heel wat tumult in en rond winkelcentrum City 2 in hartje Brussel. Hij beweerde dat hij ontvoerd was en met een bommengordel in de Nieuwstraat was gedropt. Hij voegde eraan toe dat iemand de gordel van op een afstand kon doen ontploffen. De politie nam geen enkel risico en de hele buurt werd afgezet. Uiteindelijk ging het om een valse gordel, gevuld met zout en koekjes.

De man was bekend bij de inlichtingendiensten. Enkele dagen na de aanslagen in ons land had hij de politie opgebeld om te zeggen dat hij "de man met het hoedje" was, die gezien werd op de camerabeelden in de luchthaven en op dat moment spoorloos was. De verdachte dreigde ook met een gasontploffing in Molenbeek. Ook toen rukte de politie massaal uit en ook toen was het vals alarm. 

Ook had hij een resem klachten verzonnen tegen een man die geradicaliseerd zou zijn. 

De man heeft nu een celstraf van twee jaar gekregen, waarvan de helft met uitstel onder voorwaarden, en een boete van 1.800 euro. De politie krijgt een schadevergoeding van 7.501 euro, het slachtoffer tegen wie de klachten verzonnen waren 7.150 euro. 

Meest gelezen