N-VA wil dat kinderen sneller naar buitengewoon onderwijs kunnen

N-VA wil dat het zogeheten M-decreet wordt bijgestuurd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Dat decreet zegt dat leerlingen met extra zorgnoden zo lang mogelijk in het gewoon onderwijs moeten blijven. "Leerlingen moeten sneller naar het buitengewoon onderwijs kunnen", zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). "Ik heb onlangs basisscholen bezocht waar kinderen met serieuze gedragsproblemen zitten", aldus Daniëls. "Leerkrachten komen daar amper aan lesgeven toe." Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt dat al lang beslist werd om het m-decreet bij te sturen. 

De onderwijsvakbonden eisen voor de zomer een plan van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) omdat de werkdruk in het onderwijs te hoog ligt. "We moeten kijken naar de redenen waarom de werkdruk verhoogd is", zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. 

Een van de oorzaken van de hoge werkdruk is volgens Daniels het M-decreet. Leerkrachten moeten van heel wat zorgtaken ontlast worden, extra geld zal daarbij niet helpen. Leerlingen zouden sneller naar het buitengewoon onderwijs moeten kunnen, vindt de partij. "Daar is de expertise om voor hen te zorgen continu aanwezig", aldus Daniels.

De bedoeling van het M-decreet is inclusie bevorderen. Als leerlingen met extra zorgnoden heel hun leven "afgescheiden" leven van andere kinderen, zullen ze ook later moeilijkheden hebben om in de maatschappij te passen, redeneert het M-decreet. "Inclusie in de samenleving moet het einddoel zijn", vindt Daniëls. "Maar wij vinden niet dat leerkracht én leerling er eerst onderdoor moeten gaan voor er kan worden doorverwezen naar het buitengewoon onderwijs", aldus Daniëls.

Wij vinden niet dat leerkracht en leerling er eerst onderdoor moeten gaan voor er kan worden doorverwezen naar buitengewoon onderwijs.

Koen Daniëls (N-VA)

"Inclusie is een fetisj aan het worden", vindt Daniëls. "Een kind zonder armen en benen gaan we toch leren zwemmen."

Crevits: "Al lang beslist dat we gaan bijsturen"

Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) werd al beslist dat het M-decreet wordt bijgestuurd. "We hebben dat beslist binnen de Vlaamse regering en ik heb dat ook al zo gezegd in het Vlaams Parlement", aldus Crevits. "Ik heb er ook altijd bijgezegd dat verdere bijsturingen altijd mogelijk zijn."

Inclusie blijft belangrijk voor de minister. "Maar het belangrijkste is dat we doen wat het beste is voor het kind. Zij die het best op hun plaats zijn in het gewoon onderwijs, moeten in het gewoon onderwijs kunnen blijven. Kinderen die beter tot bloei komen in een buitengewone school moeten naar een buitengewone school. Het belang van het kind moet altijd voorgaan."

De timing van N-VA is op z'n zachtst gezegd vreemd.

Hilde Crevits (CD&V)

Ik vind de timing van datgene wat N-VA nu vraagt op z'n zachtst gezegd wat vreemd. De Vlaamse regering heeft al beslist om het m-decreet bij te sturen in het belang van elk kind.

Meest gelezen