Belg Lukas Dhont zit in Un Certain Regard-selectie van Cannes, Netflix zal er niet zijn 

"Girl", het langspeelfilmdebuut van de Belgische regisseur Lukas Dhont zal in Cannes in wereldpremière gaan in de Un Certain Regard-selectie. In de officiële competitie zitten regisseurs als Jean-Luc Godard, Spike Lee en Jafar Panahi. Netflix stuurt zijn kat naar Cannes. "Het establishment sluit de rangen tegen ons", vindt de streamingdienst. 

Cannes weerde Netflixfilms dit jaar uit de officiële competitie, maar ze waren wel nog welkom in nevencompetities. Dat is echter niet voldoende voor de streamingdienst.

Vorig jaar was er controverse ontstaan: er zaten twee Netflixfilms in de competitie voor de Gouden Palm, films waarvoor geen bioscooprelease gepland was. Een bioscooprelease in Frankrijk is nu een van de voorwaarden om opgenomen te worden in de officiële competitie.  Maar een Franse wet bepaalt ook dat films 36 maanden na de bioscooprelease niet mogen aangeboden worden op een streamingplatform. 

En dat kan niet voor Netflix. CEO Reed Hastings schrijft op Facebook: "Het establisment sluit de rangen tegen ons." In een interview met Variety legt COO Ted Sarandos uit waarom Netflix wegblijft uit Cannes. "We willen dat onze films op gelijke voet staan met die van elke andere filmmaker. Het risico bestaat dat onze films en filmmakers onrespectvol behandeld worden op het festival. De toon is door hen gezet. Ik denk niet dat het goed voor ons zou zijn om daar te zijn." 

Wij kiezen ervoor de toekomst van de cinema te zijn. Als Cannes wil blijven vastzitten in het verleden van de cinema, is dat ok. 

Ted Sarandos, COO Netflix

"We hopen dat ze de regels nog zullen veranderen", voegt Sarandos eraan toe. "Dat ze moderner worden. We zullen alle films en filmmakers blijven steunen. We moedigen Cannes aan om zich opnieuw aan te sluiten bij de wereldwijde cinema-community. Thierry Frémaux, artistiek directeur van het Filmfestival van Cannes, zei dat de verandering in de geschiedenis van het internet en de geschiedenis van Cannes twee verschillende dingen zijn. Natuurlijk is dat zo. Maar wij kiezen ervoor de toekomst van de cinema te zijn. Als Cannes wil blijven vastzitten in het verleden van de cinema, is dat ok."  

Vijf Netflixfilms zouden normaal gezien in Cannes in première gaan, onder meer de intussen al veel besproken film "Norway", de biopic van Paul Greengrass over de Noorse terrorist Anders Behring Brevik en "Hold the dark", een thriller met Alexander Skarsgård.

Belg Lukas Dhont met "Girl" in Un Certain Regard-selectie

De Belgische filmmaker Lukas Dhont (foto boven) is met zijn eerste langspeelfilm "Girl" geselecteerd voor de Un Certain Regard-selectie, het onderdeel van de officiële selectie dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. De film zal er in wereldpremière vertoond worden.

"Girl" vertelt het confronterende verhaal van de 15-jarige Laura die het wil maken als ballerina, maar die dagelijks moet omgaan met haar lichaam dat tegenstribbelt. Laura is immers geboren als jongen.  De rol van Lara wordt vertolkt door Victor Polster. Arieh Worthalter neemt het personage van Lara’s vader op zich en daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Valentijn Dhaenens en Katelijne Damen. Het is van 1989 geleden met "Het sacrament" van Hugo Claus, dat een majoritair Vlaamse film geselecteerd was voor Un Certain Regard, meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. 

“Ik ben ontzettend blij met het parcours dat ik met "Girl" heb mogen afleggen en het vertrouwen dat ik van velen heb gekregen om mijn eerste speelfilm op deze manier te maken", zegt Dhont in een eerste reactie. ""Girl" nu in wereldpremière mogen voorstellen op het Filmfestival van Cannes voelt gewoon... ongelooflijk."

Godard en Spike Lee in de officiële competitie

Het Filmfestival heeft deze voormiddag ook de films bekendgemaakt die in de officiële competitie zitten en die in mei meedingen naar de prestigieuze Gouden Palm. Dit zijn de geselecteerde films:

 • "En guerre (At war)" - Stéphane Brize
 • "Dogman" - Matteo Garrone
 • "Le livre d'image" - Jean-Luc Godard
 • "Netemo sametemo (Asako I & II) - Ryusuke Hamaguchi
 • "Plaire, aimer et couris vite" - Christophe Honoré
 • "Les filles du soleil (Girls of the sun)" - Eva Husson
 • "Ash is the purest white" - Jia Zhang-Ke
 • "Shoplifters" - Kore-Eda Hirokazu
 • "Capharnaüm (Caparnaum )" - Nadine Labaki
 • "Buh-ning (Burning)" - Lee Chang-Dong
 • "Blackkklansman" - Spike Lee
 • "Under the silver lake "- David Robert Mitchell
 • "Three faces" - Jafar Panahi
 • "Zimna wojna (Cold war)" - Pawel Pawlikowski
 • "Lazzaro felice" - Alice Rohrwacher
 • "Yomeddine" - A.B. Shawky
 • "Leto (L'été)" - Kirill Serebrennikov

Eerder werd de openingsfilm "Everybody knows" al aangekondigd. Asghar Farhadi regisseert in die film het (film)koppel Penelope Cruz en Javier Bardem.  Het festival vraagt ook dat Teheran zou toestaan dat de Iraanse regisseur Panahi zijn film mag komen voorstellen in Cannes. Panahi werd in 2010 veroordeeld tot huisarrest en een filmverbod van 20 jaar. 

Gisteren werd het campagnebeeld van deze editie al bekendgemaakt (zie tweet hieronder).  Het festival loopt van 8 tot en met 19 mei. 

Meest gelezen