Oost-Vlaams en opnieuw tot leven gewekt: een drukpers uit 1850

Hubert De Doncker (68) en zijn compagnon Luc Verschueren (66) hebben een oude drukpers opnieuw tot leven gewekt. Hubert kan zich zo creatief uitleven en Luc helpt hem om de drukpers aan de praat te houden.

De twee gepensioneerden hebben de drukpers, vermoedelijk uit 1850, opnieuw aan de praat gekregen. De machine behoorde vroeger tot de drukkerij Bataille-Berton, die gevestigd was op het ’t Klein Marktje in Ronse. Hubert en Luc gebruiken de pers nu onder andere om kaartjes te maken voor de stad Ronse.

Liefde op ’t eerste gezicht

Toen Hubert de drukpers voor het eerst zag, was hij onmiddellijk verliefd. “De machine trok meteen mijn aandacht en ze stond toch maar stof te vergaren, dus ik wou er heel graag iets mee doen”, vertelt Hubert. De man was vijf jaar geleden nog leraar grafische technieken in Brussel, maar de techniek haalde hem in. “Met je computer en een programma als photoshop kan je in 10 minuten een affiche maken. Met de drukpers duurt het veel langer, maar je kan er echt je ziel in leggen en dat vind ik belangrijker”, benadrukt Hubert.

drukpers, ronse

Gouden duo

Toch zou Hubert zijn artistieke lusten niet kunnen botvieren zonder de hulp van mecanicien Luc. Voor Luc was het ook de eerste keer dat hij zich kon toeleggen op zo’n project. “Ik had nog nooit zoiets gedaan, dus het was zeker een uitdaging. Mijn taak is vooral het instellen en klaarzetten van de machine.” Maar tijdens het werken aan de machine heeft Luc ook enkele zaken opgestoken over het drukken. “Voor mij blijft vooral het plaatsen van de letters moeilijk. Je moet die in spiegelbeeld leggen en dat blijft lastig. We hebben elkaar dus even hard nodig, Hubert en ik.”

Loden tijdperk

De concurrentie aangaan met de reguliere drukkerijen, zit er niet meer in, volgens Hubert. “Het zou een beetje gek zijn om nog te concurreren met een gewone drukkerij. Wij focussen ons vooral op het artistieke, want de periode van het loden tijdperk is nu eenmaal voorgoed voorbij!”

kasto80

Meest gelezen