Nieuw Woordenboek der Nederlandse Digitaal: de Facebook-editie

Facebook domineerde de afgelopen week het nieuws. Het is zo erg geworden dat we meer tijd verliezen aan lezen óver Facebook, dan aan Facebook zelf. Een eigen vocabularium dringt zich op.

opinie
Frederik De Bosschere
Frederik De Bosschere is strateeg bij In The Pocket, dat strategisch en technologisch advies geeft en digitale producten bouwt voor bedrijven als Bancontact, Colruyt en Samsonite. Twitter: @vrederik.

Markmoeheid

Wanneer je het beu bent dat Mark Zuckerberg zich excuseert omdat hij jouw privacy wéér heeft geschonden.

Sorrysyndroom

Wanneer je de CEO bent van een sociaal netwerk en elke zin uit automatisme begint met "sorry".

Congres-charisma

Wanneer je 5 uur lang ondervraagd zal worden in het Congres, maar een apathische sociopaat bent en daarom nog snel menselijk gedrag aangeleerd krijgt.

Senaatsklas

Wanneer je als Amerikaanse Senator leert hoe het internet werkt door 5 uur privéles te krijgen van de CEO van Facebook.

Privacyprobleem

Wanneer je bang bent om per ongeluk een gênante foto te delen met je baas, maar niet beseft dat je data tegelijk gebruikt wordt om verkiezingen te manipuleren.

Cambridge Apocalyptica

Wanneer de wereld vergaat door een nucleaire escalatie, veroorzaakt door een kleingepiemelde president, verkozen door misbruik van Facebook-data, verkregen door een debiel persoonlijkheidstestje op Facebook. Het quizje in kwestie heet dan een apoca-quiz.

Fantoomschending

Wanneer blijkt dat je gegevens wel degelijk zijn doorgesluisd naar Cambridge Analytica, maar als slachtoffer eigenlijk niet weet wat dat betekent en hoe je u daarbij voelt. "Ik denk dat ik nu kwaad moet zijn."

Schending na de storm

Wanneer je wacht tot de mediastorm gaat liggen en dan gewoon lekker doorgaat met jouw louche datapraktijken.

Verontwaardigingsverdwijning

Wanneer we met z’n allen "echt wel heel boos" zijn, maar dan gewoon lekker niks doen eens de verontwaardingsstorm gaat liggen.

Revenge puplishing

Wanneer je als uitgever nog altijd boos bent op Facebook omdat het jou lezers kost, en daarom extra veel negatief Facebook-nieuws publiceert, met extra veel rode Mark-kaken.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen