Videospeler inladen...

Justitie gaat Vlaamse meisjes die opduiken op online naaktfoto's niet automatisch waarschuwen

Justitie gaat de honderden Vlaamse meisjes die opgedoken zijn op naaktfoto's online, niet automatisch waarschuwen. Alleen als het relevant is voor bijvoorbeeld het onderzoek zullen ze verwittigd worden. De meisjes zijn zonder het te weten slachtoffer geworden van een online netwerk dat naaktfoto's en filmpjes uitwisselt. Het parket is een onderzoek gestart, meldde VTM NIEUWS gisteren.

Alles werd ontdekt op Discord, een populaire website waar gamers met elkaar kunnen chatten: foto's van naakte, volgens VTM NIEUWS ook minderjarige meisjes, filmpjes van slachtoffers die seksuele handelingen verrichten bij hun vriendje en pornografische afbeeldingen waar geen toestemming voor werd gevraagd.

Volgens VTM NIEUWS wisselen op het geheime forum op Discord meer dan 3.000 leden naaktfoto's en filmpjes van jonge meisjes met elkaar uit. De foto's en filmpjes komen op verschillende manieren in de chatbox terecht. Soms zetten ex-vriendjes van slachtoffers ze uit wraak online, maar ze verschijnen ook door gehackte social media-profielen zoals Snapchat en Facebook.

Met naam en voornaam

Twee journalisten infiltreerden in zo'n chatgroep en kwamen in contact met gebruikers die een stap verder gaan en een gigantische archiefmap met elkaar delen. "Door samen te werken met een actrice en foto's van haar te gebruiken, geraakten onze journalisten binnen. Te vinden in die map: meer dan 5.000 foto's van Vlaamse meisjes, weergegeven met voor- en achternaam en gerangschikt per provincie", meldt VTM NIEUWS.

De journalisten hebben een klacht ingediend bij de politie. "We hebben alle gegevens gekregen die beschikbaar zijn en overgemaakt aan de Computer Crime Unit", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Zij zijn nu aan het nagaan of we de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, kunnen identificeren."

"Dat is niet altijd evident, want de servers waarop die chatrooms draaien, staan niet allemaal in België. De mensen die de foto's hebben genomen, zijn ook niet per se de mensen die ze online hebben gezet. Dit is geen evident onderzoek, maar het is duidelijk dat deze mensen met iets illegaals bezig zijn en dat hier strenge straffen op staan."

"Meisjes niet speciaal verwittigen"

Justitie gaat de meisjes niet speciaal verwittigen. Alleen als het relevant is voor het onderzoek of voor de meisjes. "Nu voelen veel meisjes zich geen slachtoffer, anders krijgen ze zomaar een slachtofferschap."

Wanneer is het relevant om hen wel te verwittigen? Als de dader bijvoorbeeld geïdentificeerd is of als het tot een proces komt. Dan zullen de meisjes wel verwittigd en verhoord worden. Om uit te zoeken hoe oud de slachtoffers zijn en om hen de kans te geven om zich burgerlijke partij te stellen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen