Proces tegen politicus Christian Van Eyken en verloofde voor moord zal dan toch kunnen verdergaan 

Het proces tegen Vlaams parlementslid Christian Van Eyken en zijn verloofde zal dan toch kunnen verdergaan. De correctionele rechtbank van Brussel heeft zich bevoegd verklaard. Van Eyken en zijn verloofde staan terecht voor de moord op de man van de verloofde, nu bijna vier jaar geleden. 

Eigenlijk was het proces in december vorig jaar al gestart, maar het werd meteen uitgesteld. Enerzijds waren er technische problemen met de opgenomen telefoongesprekken en video-opnames. Anderzijds rees ook de vraag of de correctionele rechtbank wel bevoegd was voor deze zaak, nadat het Grondwettelijk Hof de assisenhervorming vernietigd had. Maar dat laatste argument is nu van tafel geveegd: de rechtbank is wel degelijk bevoegd. Het proces zal inhoudelijk echt van start gaan op 12 november en zal zo'n drie weken duren. De twee riskeren een celstraf van maximaal 30 jaar. 

Waar gaat het ook alweer over? Van Eyken en zijn verloofde staan terecht voor de moord op de man van de verloofde, nu bijna vier jaar geleden. De twee hadden toen al een relatie. In januari 2016 werd Van Eyken opgepakt, eerder was ook al zijn vriendin opgepakt. Door camerabeelden - waarop te zien is hoe de twee het appartement van het slachtoffer verlaten tijdens de nacht van de moord - kwamen de twee in beeld bij de speurders. Zelf blijven ze ontkennen. 

Van Eyken zit in afwachting van zijn proces niet in de gevangenis. Door een procedurefout was de voorlopig hechtenis van Van Eyken niet wettelijk en werd hij amper een dag na zijn aanhouding vrijgelaten. Tot op de dag van vandaag zetelt hij in het Vlaams parlement voor de Union des Francophones. 

Meest gelezen