Protest tegen de pil voor meeuwen

Vogelbescherming Vlaanderen is geen fan van anticonceptie voor meeuwen. In Blankenberge stemde het schepencollege gisteren voor een proefproject dat het aantal meeuwen aan de kust moet terugdringen.

"De pil zal niet helpen om minder meeuwen aan de kust te verminderen", dat zegt Nicolas Brackx van Vogelbescherming Vlaanderen. Volgens hem is er geen overvloed aan meeuwen en ligt het probleem aan een paar individuele vogels. "Het probleem is ook dat enkel de dominante dieren de pillen gaan nemen. Daardoor ga je niet de hele groep behandelen, maar enkel een aantal meeuwen."

Een ander probleem is dat de meeuwen die in Blankenberge voedsel zoeken niet per sé de vogels zijn die er ook broeden. 

Nadelig voor andere vogels

Maar volgens Nicolas Brackx bestaat de kans bijvoorbeeld dat ook andere vogels die pil zullen binnenkrijgen. "Er zijn heel veel vogelsoorten die eten zoeken en die daarbij soms aas opeten, zoals een worstje. De merel en de lijster bijvoorbeeld. Zelfs roofvogels zullen dat eens onderzoeken en aanpikken en binnenkrijgen. En het probleem is dat die vogels beschermd zijn."

Meest gelezen