Resten van eerste stadsomwalling in Leuven blootgelegd

Op het Herbert Hooverplein in Leuven zijn tijdens graafwerken restanten van een natuurstenen muur ontdekt. Waarschijnlijk is het een stuk van de eerste stadsomwalling, die zo'n 800 jaar oud is.

De stad wist al dat er op het Herbert Hooverplein ooit een eerste stenen stadsomwalling met een aarden wal heeft gestaan. Er was ook ooit een gracht, een ringmuur, een kerk en een stadspoort. Omwille van het historisch en archeologisch belang van het plein werden de archeologische werken mee ingepland in de vernieuwingswerken aan het plein. De heraanleg van het Hooverplein loopt dus geen vertraging op en de werken zouden in augustus klaar moeten zijn.

Stadsarcheoloog Lisa Van Ransbeeck denk dat het resten zijn van de fundering van de stadswal of van de kerk die er toen stond. "Het is altijd erg leuk en speciaal om zo'n oude resten terug te vinden. Zeker als het duidelijk is dat het gaat om een natuurstenen muur. We weten niet tot wat hij juist behoorde. Was het een deel van de stadsomwalling, de poort of de kerk die er gestaan heeft? Dat moeten we nu verder onderzoeken."

Meest gelezen