Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland belooft bedrijven te helpen die door sancties VS zijn getroffen

De Russische premier Dimitri Medvedev heeft beloofd dat het Kremlin de bedrijven zal helpen die door de sancties van de Verenigde Staten in moeilijkheden zijn terechtgekomen. Vorige week vrijdag vaardigde de VS sancties uit tegen 24 Russische oligarchen en bedrijven. De Russische economie reageerde daar zeer heftig op: zowel de aandelenmarkt en de roebel daalden snel in waarde. 

De steun van het Kremlin zou enkel bedoeld zijn voor de geviseerde bedrijven die door de sancties in de problemen zijn gekomen. Medvedev verklaarde dat de steun vooral gericht was op het kunnen behouden van het personeel. 

Het Amerikaanse ministerie van Financiën vaardigde afgelopen vrijdag sancties uit tegen zeven Russische oligarchen en twaalf bedrijven. Onder andere de Russische oligarch Oleg Deripaska, een goede vriend van president Vladimir Poetin, werd getroffen door de sancties. Het Kremlin verklaarde bereid te zijn korte termijnsliquiditeit te verschaffen aan Rusal, het aluminiumbedrijf van Deripaska. Financieel analisten geloven dat het bedrijf zonder staatssteun failliet zou gaan. Het is het eerste bedrijf dat toegeeft te lijden onder de sancties van Washington.

De bereidheid van het Kremlin om tussenbeide te komen bij bedrijven die in de problemen geraken, toont aan dat de sancties van de VS wel eens meer effect zouden kunnen hebben dan gedacht. De Russische minister van Financiën zei gisteren nog dat "we zeker de bedrijven zullen steunen die getroffen zijn door de sancties, zij het door middel van het verschaffen van liquiditeit op korte termijn, zij het door middel van andere maatregelen." 

Medvedev verklaarde dat Rusland binnenkort zal reageren op de sancties van de VS met zijn eigen opgelegde sancties.

Meest gelezen