Russische ambassadeur bij VN: "Prioriteit is gevaar voor oorlog vermijden"  

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen tot kalmte in het conflict rond Syrië. "Wij willen geen escalatie", zegt woordvoerster Maria Zacharova. "Maar we verdragen ook geen leugenachtige beschuldigingen". "Het gevaar van een oorlog voorkomen is de onmiddellijke prioriteit", zegt de Russische ambassadeur Vasili Nebenzja (foto) bij de VN.

Rusland roept het Westen op om geen overhaaste actie te ondernemen na de vermeende chemische aanval van het Syrische regime op burgers in Douma. "We roepen alle leden van de internationale gemeenschap op om ernstig na te denken over de mogelijke gevolgen van dergelijke beschuldigingen, dreigementen en geplande acties", zegt woordvoerster Maria Zacharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zacharova noemde de beschuldigingen van het Westen dat de Syrische regering chemische wapens heeft ingezet tegen burgers onterecht. Amerikaanse dreigingen van een aanval op Syrië noemde ze een aanfluiting van de regels van de Verenigde Naties.

"We hopen dat onze partners verstandig genoeg zijn om naar de basisprincipes van de rechtsstaat terug te keren", zei ze. "Niemand heeft de Westerse leiders het recht gegeven om zich de rol toe te eigenen van politieagent van de wereld, nu eens onderzoeker, dan weer procureur, rechter of beul."

"Ons standpunt is zeer duidelijk en concreet: wij willen geen escalatie", concludeerde Zacharova. "Maar we verdragen ook geen leugenachtige beschuldigingen."

Oorlog tussen VS en Rusland? "Geen enkele mogelijkheid uitsluiten"

De bedreigingen zijn sowieso al een schending van het Charter van de Verenigde Naties, zei ook de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties Vasili Nebenzja. Hij nam deel aan een vergadering van de VN-Veiligheidsraad achter gesloten deuren. Volgens Nebenzja boog de raad zich over de "agressieve politiek van sommige leden van de Raad".

De Russische ambassadeur noemt de huidige situatie "zeer gevaarlijk". "De onmiddellijke prioriteit is het gevaar van een oorlog voorkomen, zei hij. Gevraagd of hij daarbij ook verwees naar een mogelijke oorlog tussen de VS en Rusland, zei de diplomaat "geen enkele mogelijkheid te kunnen uitsluiten".

Nebenzja zei te hopen dat er geen "onomkeerbare situatie" zou ontstaan tussen Washington en Moskou, en dat de VS en hun bondgenoten zich hoeden voor "unilaterale acties". Hij acht het "ondenkbaar" dat de VS doelwitten in Syrië aanvallen waar Russische troepen zijn ontplooid.

Volgens de ambassadeur zal Rusland helpen om de deskundigen te beschermen van de OPCW, die een onderzoek zullen instellen naar een veronderstelde gifgasaanval in de Syrische stad Douma.

Meest gelezen