Archieffoto

"Relatie tussen Amerika en Rusland op dieptepunt, geheime contacten moeten escalatie voorkomen"

Geheime contacten tussen de Verenigde Staten en Rusland moeten voorkomen dat de spanningen tussen beide landen escaleren, na de dreigende taal over de mogelijke chemische aanval in Syrië. Dat zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp. "De relatie tussen de VS en Rusland zit op een dieptepunt."

Er wordt harde taal gesproken tussen Rusland en de Verenigde Staten als het gaat over de mogelijke chemische aanval in Syrië. Amerika legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij president Bashar al-Assad en dus het Syrische regime, maar daar is Rusland het niet mee eens. 

Rusland wijst naar de lokale hulporganisaties in Syrië. "Volgens de Russen is de hele aanval in scène gezet om een reactie uit te lokken van de internationale gemeenschap. En ook de verschrikkelijke beelden die we te zien krijgen, zouden toneel zijn, volgens Rusland. Dat zeggen ze bij elke chemische aanval. Vorige week - nog voor de aanval op Douma - zei Rusland dat er provocaties in de maak waren."

En dus is Rusland duidelijk: als Amerika raketten richting Syrië stuurt om het Syrische regime te raken, dan zullen die worden neergehaald. De Amerikaanse president Donald Trump leek niet overtuigd en tweette gisteren dat de raketten "eraan komen". "Maak je maar klaar, Rusland."

Volgens de Russen is de hele aanval in scène gezet om een reactie uit te lokken van de internationale gemeenschap

"De relatie tussen Rusland en Amerika zit echt op een dieptepunt", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1. "Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog was het misschien nog wat slechter, maar het is zeker al dertig jaar geleden dat de relatie zo slecht was als nu."

Tot een militaire actie kwam het tot nog toe niet. "We weten dat er op het niveau van de legerleiding geheime contacten zijn tussen de twee landen", zegt Groot Koerkamp. "Hét doel is natuurlijk om te vermijden dat er Russische slachtoffers vallen bij een eventuele Amerikaanse actie. Als dat wel zou gebeuren, dan komen beide landen in een geweldspiraal terecht waarvan niemand weet tot wat dat zou kunnen leiden. Dat zou wel eens gevaarlijk kunnen worden." 

Als er Russische slachtoffers zouden vallen bij een Amerikaanse militaire actie, dan komen beide landen in een geweldspiraal terecht waarvan niemand weet tot wat het zou kunnen leiden

Vorig jaar reageerde Amerika ook al op een chemische aanval in Syrië. Er kwam een reactie vanuit de VS, maar niet vooraleer er werd overlegd met Rusland. "Op die manier kon Rusland zijn mensen nog weghalen."

Enkele Russische marineschepen hebben alvast de kust voor Syrië verlaten. "Er zijn allerlei bewegingen aan de gang die moeten voorkomen dat de situatie snel kan escaleren."

Meest gelezen