Videospeler inladen...

"Relatie VS-Rusland slechter dan tijdens Koude Oorlog? Trump kan wat lessen geschiedenis gebruiken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet gezegd dat de relatie tussen Rusland en de VS nu slechter is dan tijdens de Koude Oorlog. "Sterk overdreven", zegt professor Russische politiek aan de KU Leuven Ria Laenen.

Een kleine historische opfrissing: de Koude Oorlog was een lange periode in de tweede helft van de vorige eeuw van grote spanningen tussen communistische landen (met de Sovjet-Unie voorop) en kapitalistische landen (vooral de VS). De twee toenmalige supermachten voerden geen gewapende strijd tegen elkaar (elders in de wereld werd er wel gestreden), maar er werd wel druk over en weer gedreigd, ook met kernwapens. Het conflict eindigde symbolisch met het vallen van de Berlijnse muur in 1989.

De huidige Amerikaanse president Donald Trump tweette dat de relatie tussen Rusland en de VS vandaag slechter is dan tijdens die Koude Oorlog. Trump bedoelt daarmee de onenigheid over Syrië. Rusland steunt het regime van Assad en zegt dat het een Amerikaanse aanval, als antwoord op de vermeende gasaanval in Douma, zal afweren en beantwoorden.

"De tweet van Trump is sterk overdreven", reageert Ria Laenen, Ruslandkenner aan de KU Leuven, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hij kan wat geschiedenislessen gebruiken. De toestand was toen veel meer gespannen dan nu."

"De piek van de Koude Oorlog was de Cubacrisis (n.v.d.r.: de Sovjet-Unie wilde toen kernraketten plaatsen op het communistische eiland Cuba, vlak bij de VS). De wereld stond toen echt even op de afgrond van een nucleair conflict en dat zit er nu niet meteen aan te komen."

Bipolaire wereld

"We leven nu ook niet meer in een bipolaire wereld", gaat Laenen verder. "De VS en Rusland zijn niet meer de grootmachten van toen. Er zijn nu veel meer belangrijke spelers, zoals China. Het is niet meer simpelweg de VS of Rusland dat beslist wat er in de wereld gaat gebeuren."

"Rusland en de VS hebben wel hun belangen in Syrië, maar er spelen nog zo veel andere factoren. Als je één pionnetje verandert, heeft dat gevolgen voor de anderen en die gaan zich niet onbetuigd laten. Rusland zal wel reageren op een aanval, maar hoe is moeilijk te voorspellen. Het hangt er eigenlijk van af wat Trump uit zijn mouw gaat schudden", besluit Laenen.

Meest gelezen