Te koop: 92 tredes van de iconische hoefijzertrap van het kasteel van Fontainebleau

Het kasteel van Fontainebleau "verkoopt" de 92 tredes van de iconische hoefijzertrap aan de hoofdingang. De symbolische actie moet geld in het laatje brengen voor de restauratie van de eeuwenoude constructie.

Het is hét pronkstuk van het kasteel van Fontainebleau in het zuidoosten van Parijs: de trap in hoefijzervorm die bezoekers op majestueuze wijze naar de hoofdingang leidt. De constructie is in de 17e eeuw gebouwd op aansturen van koning Lodewijk XIII en is sindsdien door tal van (Franse) koningen en andere hoogwaardigheidsbekleders betreden.

Vandaag bevindt de trap zich in een slechte staat. De onderliggende constructie en de 92 tredes zijn uit zandsteen gehouwen en dat materiaal is kwetsbaar voor de natuurelementen. Bij de minste regen slaat de trap zwart uit als gevolg van welig tierende mossen en algen. De wijze waarop de trap is opgetrokken, verhindert bovendien een vlotte afwatering waardoor vocht nog meer vrij spel krijgt.

2,2 miljoen euro

De directie van het kasteel wil de trap daarom restaureren. Het kostenplaatje hiervoor bedraagt 2,2 miljoen euro. Een eerste crowdfunding heeft al 200.000 euro opgeleverd waarbij 1 bejaarde vrouw 15.000 euro doneerde.

Om nog meer geld te verzamelen, wil de directie de 92 tredes van de trap nu "verkopen". 1 trede adopteren kan voor 1.000 euro. De sierballen op de balustrade kosten 3.000 euro per stuk. In ruil zien hun kopers hun naam geschreven op een virtuele versie van de trap, op de omheining van de werf en op de website van het kasteel.

Napoleon

Veel Fransen zien de hoefijzertrap als een embleem van hun nationale geschiedenis. Zo was het op deze plek dat Napoleon Bonaparte in 1814 afscheid nam van zijn mannen vooraleer hij in ballingschap vertrok. Overal in Europa zijn kopieën van de trap gebouwd, onder meer in het Louvre en het prinselijk paleis van Monaco.

Meest gelezen