Videospeler inladen...

VS: "Nog geen beslissing over aanval op Syrië, vandaag nog vergadering"

De Verenigde Staten hebben nog geen beslissing genomen over potentiële militaire aanvallen in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis gezegd. Eerder vandaag had president Trump laten weten dat een vergeldingsaanval tegen Syrië er snel kan komen, maar dat het evengoed nog wel even kan duren. Zijn toon was dus heel wat milder dan gisteren, toen hij nog tweette dat "de raketten eraan komen".

De Verenigde Staten hebben nog geen beslissing genomen over potentiële aanvallen op Syrië, maar zullen de opties vanavond bespreken tijdens een vergadering in het Witte Huis. 

"Wij hebben vandaag een vergadering omtrent Syrië. Wij zullen zeer, zeer ernstig en van zeer nabij de hele situatie bekijken. We zullen zien wat er gebeurt. Het is te erg dat de wereld ons in zo'n positie brengt", zo citeren het ABC News en Fox News de Amerikaanse president Trump.

Minister van Defensie James Mattis zei vandaag aan het Congres dat hij gelooft dat er een chemische aanval heeft plaatsgevonden op Douma, en dat dat onvergeeflijk is. "Maar we zijn nog op zoek naar de feitelijke bewijzen", zei hij. 

De inspecteurs van het OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, moeten eerst ter plaatse gaan. De organisatie heeft intussen aangekondigd dat de inspecteurs zaterdag aan hun werk zullen beginnen. Mattis zei wel dat de VS van het onderzoeksteam van de OPCW niet verwacht dat het zal uitklaren wie voor de veronderstelde gifgasaanval verantwoordelijk zou zijn.

Mattis zei ook dat de Amerikanen vooral willen vermijden dat een aanval zou leiden tot een escalatie in de Syrische oorlog, "waarin Rusland, Iran, Turkije en anderen een kant hebben gekozen."

Trump mildert zijn oorlogsretoriek

De vermoedelijke aanval met gifgas van afgelopen weekend in de Syrische stad Douma leidde gisteren tot hoogoplopende oorlogsretoriek tussen de Amerikaanse president en Rusland. 

Via zijn geliefkoosde medium Twitter waarschuwde president Trump dat de raketten eraan kwamen. Trump reageerde daarmee op een Russische verklaring dat ze Amerikaanse raketten boven Syrië zouden neerhalen. 

Een Amerikaanse aanval - en een mogelijke directe confrontatie met Rusland - leek plots wel heel dichtbij, maar vandaag mildert Trump zijn toon: "Ik heb nooit gezegd wanneer een aanval op Syrië zou plaatsvinden. Die kan er snel komen of ook niet zo snel", zo tweette hij:

Trump blaast daarmee warm en koud tegelijk. 

De Syrische president Assad zei vandaag nog op de Syrische staatstelevisie dat een Amerikaanse aanval op zijn land "de instabiliteit in de regio alleen maar vergroot". Syrië ontkent dat het zondag in Douma chemische wapens heeft gebruikt, de beschuldigingen tegen Syrië zijn volgens de regering gebaseerd op leugens.

Meest gelezen