AFP or licensors

Tweede consultatieronde in Italië start met geruzie over Berlusconi

Ruim een maand na de Italiaanse parlementsverkiezingen is president Sergio Mattarella gestart met een tweede consultatieronde voor de vorming van een regering. Maar ook na afloop van een dag van nieuwe gesprekken lijkt een doorbraak nog ver weg.

De parlementsverkiezingen van begin maart hebben de politieke kaarten in Italië zeer moeilijk geschud. Geen van de partijen of allianties behaalde genoeg stemmen om alleen te regeren: noch de Vijfsterrenpartij die de grootste partij werd, noch de centrumrechtse alliantie die het grootste blok werd.

Vorige week nodigde president Sergio Mattarella alle partijen uit voor een eerste ronde verkennende gesprekken, maar die leverde nog niets op. Vandaag startte hij met een tweede ronde, maar ook die is nog verre van vlot verlopen.  

Vorige week kwamen alle partijen afzonderlijk naar Mattarella, maar ditmaal waren de drie rechtse partijen samen gekomen. Aan het einde van de vergadering las Matteo Salvini, leider van de extreemrechtse Lega, een verklaring voor waarin hij stelde dat de alliantie samen wil regeren als een "verenigd front", en dat de Lega als grootste partij van het blok de premier zal leveren.

Wij zien maar één oplossing om einde te maken aan de impasse, en die draait rond Berlusconi

Naast Salvini stond Silvio Berlusconi instemmend te knikken. Maar hij en zijn Forza Italia blijven een obstakel voor de Vijfsterrenbeweging, herhaalde partijvoorzitter van de Vijfsterren Luigi di Maio. "Wij zien maar één oplossing om een einde te maken aan de impasse, en die draait rond Berlusconi", klonk het opnieuw. "Hij moet een stap opzij zetten en toestaan dat er een regering van verandering wordt gevormd."

De impasse houdt dus aan: de Vijfsterrenbeweging zegt dat ze wil regeren met de Lega, maar alleen als die bondgenoot Forza Italia van Silvio Berlusconi laat vallen. De Lega is voorlopig vastbesloten om Berlusconi aan boord te houden.

Meest gelezen