Van automaat tot zelfplukboerderij: het ABC van de korte keten

Bij welke korteketeninitiatieven kun je als klant allemaal terecht? Een overzicht:

Automaat:
Net als bij broodautomaten, kun je bijvoorbeeld aardbeien of wortelen kopen in een automaat. Meestal op of in de buurt van de boerderij.

Boerenmarkt:
Tijdens een boerenmarkt komen landbouwers in hun eigen kraam hun hoeveproducten aan de man brengen. Er mogen maar twee kramen per productcategorie zijn en tussenschakels zoals veilingen worden volledig uitgeschakeld.

Buurderij:
Je bestelt vooraf online landbouwproducten (van groenten en vlees tot honing en ambachtelijke bieren) en je haalt die bestelling af op een marktje in je buurt. De boer is daar zelf aanwezig, en betaalt een commissie aan de organisator.

CSA-bedrijf:
CSA staat voor Community Supported Agriculture. Op deze boerderij word je als klant aandeelhouder. Als je een aandeel koopt, heb je recht op een deel van de oogst.

Groenteabonnement:
Je betaalt op voorhand een bedrag waarmee je voor een bepaalde periode recht hebt op wekelijkse (meestal biologische) groente- en fruitpakketten, die je op de boerderij kan afhalen. De boer is dan zeker van een bepaalde afzet.

Hoevewinkel:
is een verkooppunt op de boerderij zelf. Landbouwers verkopen hier producten van zichzelf of hun collega’s. Dat kan gaan van enkele bakken in een schuur tot een speciaal ingericht winkeltje.

Voedselteam:
Een voedselteam is een groep mensen die (bio-)voedingsproducten rechtstreeks bij de producent aankoopt. De verantwoordelijke van het team zorgt ervoor dat je elke week op een vast tijdstip je bestelling op een afgesproken punt kunt ophalen. Als lid betaal je eenmaal per maand voor de bestellingen die je hebt geplaatst.

Zelfplukboerderij:
Op een zelfplukboerderij leren consumenten met toestemming van de landbouwer fruit en groenten oogsten voor eigen gebruik. De prijs is dan meestal iets lager.


Wil je weten welke korteketeninitiatieven er bij jou in de buurt zijn?https://www.rechtvanbijdeboer.be/

Deze website geeft een helder overzicht van korteketeninitiatieven in Vlaanderen. Voer je postcode in en krijg een overzicht van de mogelijkheden in jouw buurt.

En van 26 mei tot en met 3 juni heeft de Week van de Korte Keten plaats, om al deze initiatieven nog eens extra onder de aandacht te brengen.
https://weekvandekorteketen.be/

Meest gelezen