imago/Tom Maelsa

Chris Dercon niet langer directeur van Volksbühne in Berlijn

De Belg Chris Dercon is niet langer de directeur van de Volksbühne in Berlijn. Dat melden Duitse media op basis van een persbericht van de Berlijnse Cultuursenator Klaus Lederer. 

"Beide partijen zijn overeengekomen dat het concept van Chris Dercon niet werkt zoals gehoopt, en de Volksbühne moet onmiddellijk een nieuwe start maken", klinkt het. "Met de minnelijke schikking tussen Cultuursenator Klaus Lederer (de "Berlijnse minister van Cultuur", nvdr) en intendant Dercon, is er nu een kans om deze noodzakelijke herstart uit te voeren."

"Ik heb Klaus Dörr gevraagd om in deze situatie voorlopig de leiding over te nemen", meldt Lederer verder nog.  "Overigens vind ik het belangrijk om te benadrukken dat persoonlijke aanvallen en beledigingen uit delen van de stad tegen Chris Dercon in het verleden onaanvaardbaar waren. Dergelijke vormen van confrontatie zijn onwaardig en verstoken van elke cultuur. "

Chris Dercon stond sinds begin september vorig jaar aan het roer van de Volksbühne Berlin. Na twee weken al werd het theater bezet door tientallen activisten. Zij verweten Dercon te veel een event-manager te zijn, in een neoliberale omgeving. Het protest werd ook grimmig, met verbale en fysieke bedreigingen.  

Dercon ontkende zelf dat hij een te commerciële richting uitging. Volgens hem was het protest niet gericht tegen zijn persoon, maar tegen het cultuurbeleid in het algemeen. 

Voordat hij in Berlijn aan de slag ging had Dercon van 2010 tot 2016 de leiding over Tate Modern in Londen. 

Meest gelezen