800 Vlaamse figuranten gezocht voor "The spy", Noors-Zweeds-Belgische oorlogsfilm

Voor de opnames van "The spy", een Noors-Zweeds-Belgische coproductie, is castingbureau XtraZ op zoek naar 800 Vlaamse figuranten. Het verhaal speelt zich af in Stockholm in 1941 maar wordt grotendeels in ons land gefilmd. 

"The spy" is een waargebeurd verhaal. De Zweed Jens Jonsson regisseert, de hoofrollen worden vertolkt door onder anderen Ingrid Bolso Berdal, Til Schweiger, Jérémie Renier en Stellan Skarsgard. 

Het verhaal speelt zich af in Stockholm in 1941. Sonja Wigert is een beroemde Noorse actrice. De Duitsers willen haar films gebruiken in hun propaganda-oorlog. Wanneer haar vader wordt opgesloten door de Duitsers, beslist ze om als spion voor de Zweedse inlichtingendienst te gaan werken. 

Voor de opnames wordt er nog gezocht naar Vlaamse mannen en vrouwen, zo'n 800 in totaal.  Die zullen in de film te zien zijn als burgers, soldaten, SS'ers, diplomaten, hotel- en caféklanten, enzovoort. De opnames zijn gepland tussen 30 april en 15 juni. Figuranten moeten beschikbaar zijn voor hun opnamedag en vooraf voor een kostuumpas. 

Je komt aan in een hedendaagse outfit en even later ben je een personage uit de jaren 40. Dat is magie. 

Brigitte De Witte van XtraZ

"Ik ben al twintig jaar bezig met castings, en ik heb al heel veel ­kostuumdrama's gedaan', zegt Brigitte De Witte van castingbureau XtraZ in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Maar deze keer zoek ik wel heel veel volk in heel korte tijd. Er zijn enkele grote scènes voorzien in een theaterzaal en in een jazzcafé. We hebben veel volk nodig om die zalen te vullen."

De kandidaat-figuranten moeten aan een reeks voorwaarden voldoen, onder meer wat betreft kledingmaten en haarlengte. Er worden enkel westerse types gezocht, "omdat het moet passen bij de tijdsgeest". "Je komt aan in een hedendaagse outfit en even later ben je een personage uit de jaren 40", legt De Witte uit. "Dat is magie." Wanneer de film zal uitkomen, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen