Jonas Roosens

Alle secundaire scholen in Leuven krijgen digitaal aanmeldsysteem

Leuven gaat een online inschrijvingssysteem invoeren voor alle secundaire scholen in de stad. Leuven wil net als onder meer Gent en Antwerpen vermijden dat er nog kamperende ouders aan de scholen wachten om hun kinderen in te schrijven. Tot dusver had in Leuven alleen de Katholieke Scholengemeenschap een online systeem.

Leuven start in het schooljaar 2019-2020 met een digitaal aanmeldsysteem voor alle secundaire scholen. Alle middelbare scholen ongeacht het schoolnet starten in samenwerking met de stad en het Leuvens overlegplatform Secundair Onderwijs met hetzelfde centrale registratiesysteem. Dat heeft het stadsbestuur vrijdag gemeld.

Tot dusver had in Leuven alleen de Katholieke Scholengemeenschap een online systeem. Voor de andere scholen was inschrijven alleen ter plaatse mogelijk. "Dat leidde tot kamperende ouders aan enkele scholen en een heleboel dubbele inschrijvingen", zegt schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (SP.A).

"Alle middelbare scholen zullen hetzelfde digitale systeem gebruiken", zegt Ridouani. De Leuvense scholen hebben een grote aantrekkingskracht op de regio. Ongeveer twee derde van alle leerlingen komt van buiten de stad. Dat veroorzaakt capaciteitsdruk. "Die vangen we op door extra plaatsen te creëren. De voorbije jaren zijn er 150 bijgekomen. Volgend schooljaar komen er nog eens 150 bij", stelt Ridouani. "Het is belangrijk dat ook Vlaanderen bijdraagt. Dat signaal willen we nog eens geven."

Meest gelezen