CDH trekt vraag in om partner van premier Michel te horen over F-16's

De partner van premier Charles Michel (MR) zal dan toch niet gehoord worden in de Kamercommissie Defensie over de opvolging van de F-16. De Franstalige christendemocraten van CDH trekken hun vraag in en spreken van een "misverstand". 

In de Kamercomissie Defensie worden straks de audits besproken die meer duidelijkheid moeten brengen over de manier waarop het dossier van de vervanging van de F-16 is aangepakt. Volgende week woensdag volgt er nog een hoorzitting in de commissie.

CDH had de defensiespecialisten van de verschillende federale kabinetten gevraagd om te komen getuigen.  Bij het kabinet van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) is dat Amélie Derbaudrenghien, de partner van premier Michel.

In de omgeving van de premier werd misnoegd gereageerd. De vragen om uitleg van kabinetsmedewerkers zijn "grotesk en druisen in tegen de Grondwet", klonk het daar.

CDH heeft de vraag nu teruggetrokken en zegt dat het ging om een misverstand. Een "overijverige" medewerker van de partij had de defensieadviseurs van meerdere  kabinetten  opgeroepen, terwijl dat niet gebruikelijk is voor een gewone zitting in een Kamercommissie. Er zullen enkel medewerkers van het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gehoord worden.

Overigens is het ook niet zo dat de Franstalige christendemocraten specifiek de partner van premier Michel wilden horen; de naam zelf van Derbaudrenghien stond namelijk niet op de lijst van oproepen, wel de functie van adviseur Defensie bij het kabinet Begroting. 

Eerder vanmorgen nog zei SP.A-defensiespecialist Dirk Van der Maelen dat het "wel degelijk relevant" was om te luisteren naar de defensieadviseur van de minister van Begroting. "We willen weten of ze onderzocht heeft of er alternatieven zijn voor de straaljagers die minder zwaar wegen op de begroting", aldus Van der Maelen. 

Meest gelezen