Videospeler inladen...

Mooi weer? Daar zijn de teken weer!

Er bestaan te veel misverstanden over teken. Daarom komt het Agentschap Zorg en Gezondheid met een campagne over de kleine bloedzuigende monsters. Die wijst ons op de gevaren en legt uit hoe we een tekenbeet moeten behandelen. Alvast niet met een aansteker of een potje ether. 

Moet je een teek verbranden met een aansteker of verdoven met ether? "Geen van beide", zegt milieu- en gezondheidkundige Koen Schoeters van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Over de bloedzuigende insecten - en hoe ze weg te halen - bestaan te veel mythes. Daarom lanceert het overheidsagentschap een campagne, met een speciale handleiding. "En die richten we vooral tot jeugdbewegingen en wandelverenigingen, omdat zij veel de natuur ingaan", zegt Schoeters. "Maar eigenlijk moet iedereen die buiten is geweest, zich diezelfde avond nog controleren." 

Teken zijn rood-bruine parasieten, die zich vastbijten in dieren of mensen en zich voeden met bloed. Als je een teek te lang (meer dan 24 uur) laat zitten, en de parasiet is besmet met een specifieke bacterie, kunt u de ziekte van Lyme oplopen.

(Lees verder onder de grafiek.)

"Een teek moet rustig zijn bij het weghalen. Een teek die verdoofd wordt door ether of verbrandt, spuwt automatisch gif uit. En dat is gevaarlijk", legt Schoeters uit. 

(Lees verder onder de grafiek.)

Ook de nazorg is belangrijk. "Noteer na het weghalen van de teek steeds de datum wanneer je de teek hebt gevonden, en de plaats op het lichaam waar de parasiet zat. Blijf dit een maand lang in het oog houden. Merk je in die periode dat je koorts, spierpijn of rode kringen op het lichaam krijgt, ga dan naar de huisarts", vult Schoeters aan. 

Schuld van de klimaatopwarming

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid duurt het tekenseizoen tegenwoordig een pak langer. "Dat komt door de klimaatopwarming", zegt Schoeters. "Die zorgt voor mildere winters, waardoor de beestjes langer actief zijn." Maar ook de dierenpopulatie zit er voor wat tussen. "We merken dat er steeds meer wilde dieren voorkomen in onze regio. Zij zijn de gastheer van de teek. Teken overleven door het bloed van die dieren, en zij nemen de teken mee." 

Meer informatie vindt u op www.tekenbeten.be.

Meest gelezen