Jasper Jacobs

Daniël Termont eist 10.000 euro van Ignace Vandewalle, schrijver van Ghelamco-boek

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) eist 10.000 euro schadevergoeding van Ignace Vandewalle, de auteur van het boek "De illegale Ghelamco arena". Termont wil ook dat het boek uit de handel genomen wordt. Eerder had Termont al een klacht ingediend tegen Vandewalle voor laster en eerroof, nu heeft de auteur een dagvaarding in de bus gekregen.

Ignace Vandewalle beweert in zijn boek dat de stad Gent ongeoorloofde  steun heeft gegeven aan voetbalclub AA Gent voor de bouw van het Ghelamco-stadion.  De stad heeft dit altijd met klem ontkend.

De dagvaarding citeert enkele zinnen uit het boek die volgens Termont laster en eerroof zijn. Ook heeft Vandewalle in weekblad Humo gezegd dat Termont "een vorm van schriftvervalsing heeft gepleegd". Vandewalle zegt dus dat Termont een misdrijf heeft gepleegd zonder dat dit bewezen is, redeneert de advocaat van Termont.

Vandewalle heeft vandaag een verzoekschrift van een gerechtsdeurwaarder in de bus gekregen. Daarin eist Termont 10.000 euro schadevergoeding, een rechtzetting van de "foutieve publicatie" en dat het boek uit de handel wordt genomen. 

Vandewalle: "Dit is een aanslag op de vrije meningsuiting"

Ignace Vandewalle benadrukt dat hij "100 procent" achter de inhoud van zijn boek blijft staan. Hij noemt de schadeclaim een "aanslag op vrije meningsuiting".

Hij hekelt ook dat in de dagvaarding slechts twee zinnen uit het boek worden aangehaald als argument om het boek uit de handel te laten halen. "Voor alle overige stellingen zijn er blijkbaar geen juridische gronden om te dagvaarden voor laster en eerroof, waaruit we kunnen besluiten dat ze in elk geval niet fout zijn."

Meest gelezen