Videospeler inladen...

Vandeput neemt "zware inschattingsfout" terug, De Vriendt (Groen) spreekt van "doofpotoperatie"

Oppositiepartij Groen is nog altijd niet overtuigd nadat een audit heeft geconcludeerd dat er geen fouten zijn gemaakt bij de achtergehouden informatie over de F-16's. "Procedureel is er misschien niets aan de hand', zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. "Maar er is belangrijke informatie achtergehouden." De Vriendt neemt het woord doofpotoperatie in de mond. Ook in de rangen van de meerderheid heerst ongenoegen.

In de externe audit naar de memo over de mogelijk langere levensduur van de Belgische F-16's staat dat de bewuste informatie niet vanuit het leger naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hoefde door te stromen en dat er aldus geen fouten zijn gemaakt.

Toen het nieuws over de achtergehouden informatie enkele weken geleden uitlekte, sprak minister Vandeput nog over een "zware inschattingsfout".  "Trekt u die woorden nu terug?" vroeg oppositielid Wouter De Vriendt aan minister Vandeput in de Kamercommissie Defensie.

"Is er nu geen zware inschattingsfout meer? Wellicht niet meer, als ik u zo hoor. Met dank aan de doofpotoperatie. En ik gebruik het woord weloverwogen", aldus De Vriendt in de Kamercommissie Defensie.

"Een bijzonder groot probleem"

Wouter De Vriendt wijst erop dat de audit enkel het procesmatige van de kwestie heeft onderzocht.  

"De audit zegt inderdaad dat de DGMR (De Algemene Directie Material Resources die instaat voor de materiële middelen van defensie, nvdr.) niet verplicht was om de informatie door te sturen naar de minister. Waarom? Omdat de DGMR zelf de inschatting heeft gemaakt dat de informatie niet relevant was. Alleen veronderstelt dat een vertrouwen in het oordeel van de DGMR."

"Als de DGMR een eiland is op zichzelf dat studies van Lockheed Martin, die wel degelijk belangrijk zijn, zomaar bestempelt als niet relevant want het past niet in de strategie om per se de F-16 te vervangen, dan zitten we natuurlijk met een bijzonder groot probleem", aldus De Vriendt.

Videospeler inladen...

Vandeput: "Ja, ik neem de woorden "zware inschattingsfout" terug"

In zijn repliek op Wouter De Vriendt neemt minister Vandeput naar eigen zeggen inderdaad de beschuldiging over "zware inschattingsfout" terug. "Ik stel vandaag samen met u na onderzoek vast dat er geen fouten zijn gemaakt." Vandeput noemt de uitspraken van De Vriendt, bijvoorbeeld over de doofpotoperatie, "onaanvaardbaar". 

Videospeler inladen...

"Wij hebben recht op 100 procent transparantie"

Ook bij de meerderheid is niet iedereen tevreden met de gang van zaken. "Ik lees dat een document met resultaten van de simulatie overlegd wordt met het kabinet en dat daar een politieke interpretatie uit komt: we gaan dit niet meegeven want dit is onbruikbaar", merkt Hendrik Bogaert (CD&V) op. Hij heeft het over een politieke inschattingsfout.

De boodschap is duidelijk voor hem: "Wij hebben recht op 100 procent transparantie, we moeten alle puzzelstukken hebben." Wat in dit dossier is gebeurd, laat bij hem een wrange nasmaak achter. "Defensie geeft de opties en wij zullen als parlement wel beslissen."

"Ik geloof de mensen van de audit dat de wet niet is overtreden, maar er is in het leven wel meer dan de wet: cultuur en corporate culture." Die corporate culture moet bij defesie wel dringend veranderen, vindt Bogaert. Hij zegt expliciet dat hij zich aansluit bij een deel van de kritiek die de oppositie naar voor heeft gebracht.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Ik zeg alleen dat iedereen hier binnen zijn bevoegdheidsniveau heeft gehandeld, dus zijn er op dat vlak geen fouten gebeurd", luidt het antwoord van Vandeput.

Moet er dan helemaal niets veranderen? "Er zijn een aantal aanbevelingen gedaan die we uiteraard ter harte nemen", zegt de minister. "We gaan kijken welke invulling we eraan gaan kunnen geven."

Meest gelezen