Videospeler inladen...

Dode en honderden gewonden bij protest in Gaza

Israëlische soldaten schieten met scherp op Palestijnse demonstranten. Het aantal doden van de voorbije weken komt op achtentwintig. Het Israëlische leger zegt dat het alleen de belangrijkste aanstichters van het geweld viseert.

Blokkade

Op deze derde vrijdag van protest in de Gazastrook daagden duizenden Palestijnen op om te protesteren tegen de blokkade van de Gazastrook. Israël stelde die blokkade in in 2007, na de machtsovername van het radicale Hamas. In die tijd is de humanitaire situatie in de Gaza rampzalig geworden. Ook de economie van Gaza zit aan de grond.

Protest

Uit protest tegen die blokkade organiseert het regerende Hamas elke vrijdag demonstraties aan de grens, waarbij Palestijnen met stenen gooien naar de Israëlische soldaten.  Die schieten met scherp. De voorbije twee weken zijn daarbij achtentwintig doden gevallen. Vandaag alleen al vielen, afhankelijk van de bron, vierhonderd tot zevenhonderd gewonden.

Menselijk schild

Mensenrechtengroeperingen noemen de Israëlische interventie onwettig, omdat de soldaten kogels gebruiken tegen ongewapende betogers. Israël repliceert dat het alleen de aanstichters van het geweld uitschakelt, en dat Gaza de demonstrerende jongeren inzet als menselijk schild voor aanvallen tegen de militairen.

Scherpschutters

Een Israëlische mensenrechtenorganisatie, Breaking The Silence,  publiceert vandaag een verklaring van vijf oud-soldaten, scherpschutters, die hun afschuw uitspreken over het neerschieten van Palestijnse betogers.

Meest gelezen