Videospeler inladen...

Donorconferentie voor Congo haalt meer dan 500 miljoen dollar op

De donorconferentie over Congo in Genève heeft de balans voor humanitaire hulp aan het land bijgesteld tot 530 miljoen dollar. Ons land trekt de humanitaire hulp aan Congo op van 17 naar 25 miljoen dollar. VN-ondersecretaris-generaal Mark Lowcock is tevreden met de voorlopige opbrengst van de donorconferentie.

"Men spreekt bijzonder veel over Syrië - en terecht -, maar wat er in Congo aan het gebeuren is, is absoluut dramatisch", zegt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) in Terzake. "Het is een goede zaak dat we eindelijk die donorconferentie hebben en dat de internationale gemeenschap eindelijk aandacht heeft voor wat daar aan het gebeuren is."

Wij willen dat het lot van de bevolking verbeterd wordt, en het laatste wat we nu nodig hebben, is een nieuwe boksmatch tussen België en Congo

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD)

Desondanks heeft de regering van de Congolese president Joseph Kabila de conferentie geboycot. "Het is onbegrijpbaar en onverantwoord van hun kant", zegt De Croo daarover. België staat aan de kant van de bevolking, aldus De Croo. "Wij willen dat het lot van de bevolking verbeterd wordt, en het laatste wat we nu nodig hebben, is een nieuwe boksmatch tussen België en Congo."

"Er is een uitgestoken hand van de conferentie naar de Congolese overheid", zegt De Croo nog. Het doel is een nieuwe donorconferentie in samenwerking met Congo.

En waar blijft die democratie?

Toch vormt het gebrek aan democratie in Congo een belangrijk obstakel voor vooruitgang. Zo heeft president Kabila de stembusgang laten uitstellen, nu tot eind dit jaar. "Wij van de internationale gemeenschap moeten blijven de nadruk leggen op het feit dat verkiezingen in Congo moeten plaatsvinden", vindt De Croo.

"Het laatste wat wij moeten doen, is de rug toekeren naar Afrika", zegt hij nog. "Langs de ene kant kunnen we menselijk moeilijk aanvaarden dat 13 miljoen mensen nood hebben aan humanitaire hulp en meer dan 4 miljoen kinderen zwaar ondervoed zijn. Maar zelfs als we alleen vanuit eigenbelang zouden redeneren, zal Congo morgen een bijzonder groot probleem zijn. Dit is in onze achtertuin. Als het in onze buurt niet goed gaat, zijn wij daar ook het slachtoffer van."

"Wij zullen helpen verkiezingen mee te organiseren, op voorwaarde dat het faire en vrije verkiezingen zijn", aldus De Croo. "Maar daarnaast moeten we blijven de druk opvoeren en blijven duidelijk maken dat dit de enige manier is dat zaken vooruit kunnen gaan." En uiteraard moet je blijven helpen, zegt hij nog.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ocha, het VN-bureau dat de humanitaire hulp coördineert, schat de noden voor Congo voor dit jaar op 1,8 miljard euro, meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2017. De 530 miljoen dollar die nu is toegezegd, zit daar dus nog ruim onder.

Toch is VN-ondersecretaris-generaal Mark Lowcock tevreden. Hij had verwacht dat er nog minder zou worden opgehaald omdat Congo zijn kat naar Genève had gestuurd.

Meest gelezen