Videospeler inladen...

Steeds meer klachten over frauduleuze en opdringerige televerkoop: lijst met malafide bedrijven staat online

Er waren vorig jaar 5.400 klachten over malafide telefoonverkopers en incassobureaus. Vaak gaat het om buitenlandse bedrijven. Wie telefoon krijgt van een verkoper of incassobureau dat onbetrouwbaar lijkt, kan vanaf vandaag surfen naar oplichtersaandelijn.be en daar nakijken of het bedrijf dat u belt op een lijst van malafide bedrijven staat.

Hoe werken die televerkopers? Leen Desmedt van het ECC, het Europees Centrum voor de Consument, legt het uit in "De inspecteur" op Radio 2. "We horen van consumenten dat zij op een zeer agressieve wijze worden gebeld met een voorstel dat aantrekkelijk is, maar tegelijk misleidend. Je krijgt iets gratis of je hebt een reisje gewonnen, en hoe langer hoe meer krijg je ook een voordeel of korting aangeboden bij een of andere online-aankoop."

De volgende stap is dat de consument een voicelog te horen krijgt. Leen Desmedt: “Dat is een deel van het eerdere telefoongesprek dat is opgenomen en waarin de consument bijvoorbeeld zijn e-mailadres meedeelt en gevraagd wordt om op alle vragen die gesteld worden met ja te antwoorden.”

“Dat volstaat niet als bewijs van aankoop, maar nadien krijg je dan plots toch een ook al aggressief incassobureau aan de lijn dat je bedreigt met gerechtsdeurwaarders, zwarte lijsten enzovoort. Dat kan zeer ver gaan. “Morgen staat er iemand aan de deur en dan krijgen we het geld wel”, dat soort taal.”

Vaak vanuit Nederland

Uit de voicelog blijkt dat de televerkopers en incassobureaus vaak uit Nederland bellen. “Mensen zeggen ons vaak dat de stem op die voicelog een zwaar Nederlands accent heeft.”

Leen Desmedt wil niet gezegd hebben dat het in alle gevallen om oplichting gaat. “Het gaat om zeer misleidende praktijken en soms is het inderdaad oplichting te noemen, maar het is een grijze zone. Mensen worden in de val gelokt, omdat ze vaak geen neen durven te zeggen. De verkopers zijn ook zeer assertief.”

“Maar nogmaals, het is niet omdat je zegt dat je alles begrepen hebt en dat je ja antwoordt op vragen, dat er een geldige overeenkomst is. Die is er pas als je uitdrukkelijk het product aanvaardt, het bedrag ervoor aanvaardt en ook de duur van de overeenkomst duidelijk aanvaardt.”

Economische inspectie gaat de strijd aan via oplichtersaandelijn.be

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters kent het probleem. “Er zijn veel klachten over telefoonverkoop. In 2017 waren er 5.400 meldingen. En dat is het topje van de ijsberg want veel mensen melden die frauduleuze verkoop niet.”

De economische inspectie lanceert nu een “grijze lijst” van bedrijven en incassobureaus. De lijst krijgt de naam oplichtersaandelijn.be. “Het is een dynamische lijst”, zegt de minister, ”die zal aangevuld worden als er nieuwe bedrijven opduiken.” Wie telefoon krijgt van een verkoper die onbetrouwbaar lijkt, kan op de lijst zien of het bedrijf van de verkoper erop staat. U kunt ook altijd nog terecht bij het Meldpunt Fraude
 

Meest gelezen