Een authentiek stukje Ritz in huis halen? Het kan volgende week in Parijs

In Parijs gaan 10.000 objecten onder de hamer die tot voor kort een plekje hadden in het Ritz, het prestigieuze hotel elders in de stad. De prijzen variëren van 100 euro tot 10.000 euro.

Al 120 jaar is het een parel aan de kroon van Parijs: het Ritz, het hotel aan de Place Vendôme in het hart van de Franse hoofdstad. De afgelopen jaren is het grondig verbouwd en hierdoor zijn zowat 10.000 meubelstukken en andere objecten uit het interieur overbodig. Van 17 tot en met 21 april gaan ze onder de hamer bij veilighuis Artcurial in het al even historische Hôtel Marcel Dassault.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De objecten zijn verdeeld over 3.500 loten. Een grote historische waarde hebben ze niet, maar samen vormen ze wel een authentieke brok geschiedenis van het Ritz. Het gaat onder meer om bad- en kamerlinnen, stoelen uit de befaamde bar Hemingway, een harp en een origineel bad uit de 19e eeuw.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Prinses Diana

Het Ritz is in de 18e eeuw gebouwd als een herenhuis. In 1897 verbouwde architect Charles Mewès het tot een hotel in opdracht van César Ritz. Op 1 juni 1898 opende het de deuren. In 1979 verkocht de familie Ritz de gebouwen aan Mohamed al-Fayed, de bekende en vooral steenrijke Egyptische zakenman.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het was in dit hotel dat zijn zoon Dodi al-Fayed en prinses Diana op 30 augustus 1997 voor het laatst dineerden vooraleer ze in een auto-ongeval om het leven kwamen.

Tal van andere beroemdheden en koninklijke hoofden waren eveneens dol op het Ritz. Coco Chanel had liefst 35 jaar een appartement in het hotel waar ze uiteindelijk in 1971 overleed. Ook de afgetreden Britse koning Edward VIII had er een poosje eigen vertrekken. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Replica

Nog tot 16 april vormen de 10.000 objecten een tentoonstelling in Artcurial dat voor de gelegenheid tot een soort replica van het Ritz is omgevormd. Sinds de renovatie van het hotel variëren de prijzen voor een overnachting tussen de 1.100 en de 18.000 euro per nacht. Een bod uitbrengen tijdens de veiling, kan voor een bescheidener bedrag. De objecten zijn gewaardeerd tussen de 100 en de 10.000 euro.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen