Videospeler inladen...

Externe audit pleit defensie en Vandeput vrij: "Geen bewust manoeuvre om info niet te delen met minister"

De informatie over de mogelijk langere levensduur van de F-16's moest niet doorstromen naar bevoegd minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Dat blijkt uit de externe audit. Binnen Defensie zijn er volgens die audit geen fouten gebeurd. Het interne onderzoek vond dan weer geen aanwijzingen dat informatie bewust werd achtergehouden. Toch zijn er ook enkele zeer kritische opmerkingen.

Enkele weken geleden bleek dat enkele hooggeplaatste militairen informatie hadden achtergehouden voor minister van Defensie Vandeput over het mogelijk langer inzetten van de F-16-gevechtsvliegtuigen. Audits moesten de zaak onderzoeken.

De externe audit komt tot het besluit dat die informatie niet hoefde doorgestuurd te worden naar de stafchef van het leger of naar de minister van Defensie. Volgens het rapport zijn er binnen Defensie geen wetten overtreden of ernstige tekortkomingen vastgesteld, en had de informatie geen impact op de lopende procedure rond de vervanging van de F-16's. Wel doet de audit aanbevelingen voor een betere communicatie.

"Daaruit leid ik af dat  er geen aantoonbare professionele fouten zijn gemaakt", aldus minister Vandeput in de Kamercommissie Defensie. "We bekijken nu in welke mate we verder kunnen gaan met de aanbevelingen."  Het interne onderzoek toont dan weer aan dat er " geen aanwijzingen zijn gevonden van een bewust manoeuvre om informatie achter te houden voor de hiërarchie".

Toch ernstige kritiek

Toch zijn er ook enkele kritische opmerkingen in de rapporten. Het interne onderzoek vindt dan wel geen aanwijzingen die duiden op een bewuste strategie om informatie niet te delen, maar heeft het wel over "lacunes in de informatiestromen" en "het gevaar dat daardoor alleen gelijkgezinde visies de richting bepalen en een gezonde kritische blik vreemd aan de eigen macht ontbreekt". (zie video hieronder)

Bovendien blijkt dat een medewerker van het kabinet-Vandeput eerder mondeling werd gewezen op het bestaan van de memo over de mogelijke langere levensduur van de F-16's . Daaruit maakt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen op dat Vandeput gelogen heeft.

In zijn antwoord geeft Vandeput toe dat er een "licht contact" geweest tussen het kabinet en de defensiestaf. "Maar op geen enkel moment is dat specifieke document er geweest, of we hebben er toch geen bewijzen van gevonden."

Videospeler inladen...

De audits - of toch een samenvatting ervan - werden vanmiddag voorgesteld in de Kamercommissie Defensie. De oppositie was snoeihard voor de gang van zaken. Ze nemen het niet dat ze pas gisteren op de hoogte zijn gebracht van deze extra zitting vandaag en dat ze de documenten pas aan het begin van de zitting hebben gekregen.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) blikt in "Terzake" terug op een bewogen dag in de Kamercommissie Defensie. Herbekijk het interview hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen