Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Frans gerecht bevriest patrimonium van Johnny Hallyday

Een rechtbank nabij Parijs heeft in het conflict rond de erfenis van Johnny Hallyday het patrimonium van de Frans-Belgische zanger bevroren. Tegelijk krijgen zijn oudste kinderen geen inkijkrecht in een postuum album van hun vader.

Ruim 4 maanden is Johnny Hallyday intussen overleden en al even lang maken zijn erfgenamen ruzie over de verdeling van zijn erfenis (en smult heel Frankrijk mee van de soap die is ontstaan). Vandaag heeft de saga een nieuwe wending genomen: een rechter in Nantere nabij Parijs heeft de erfenis van de Frans-Belgische zanger bevroren.

In een testament dat Hallyday (geboren als Jean-Philippe Smet) op 3 april 2014 in Frankrijk opstelde, laat hij al zijn bezittingen en rechten als artiest aan zijn laatste echtgenote, Laeticia, en hun twee geadopteerde minderjarige dochters, Jade en Joy, na.

Hallyday had ook 2 kinderen uit eerdere relaties: David Hallyday (51) en Laura Smet (34). Zij menen dat dit testament in strijd is met de Franse wet, die onterven niet toelaat. De twee willen dat 25 procent van het patrimonium van hun vader naar Laeticia gaat en dat de vier kinderen elk 18,75 procent krijgen.

Laeticia zwaait echter met een document dat in juli in 2014 in Californië is opgesteld. Die Amerikaanse staat laat toe naar wens een erfenis te verdelen. Volgens radiozender France Info menen David en Laura dat hun vader zijn testament onder druk heeft opgesteld of de gevolgen ervan niet verstond. Het patrimonium van Johnny Hallyday zou meerdere tientallen miljoenen euro's bedragen.

Onroerend goed

Door het vonnis van de rechtbank vandaag kan Laeticia het onroerend goed van Johnny Hallyday in Marnes-la-Coquette, nabij Parijs, en op het eiland Saint-Barthélémy niet verkopen of erover beschikken. Het verbod geldt niet voor de eigendommen in Santa Monica en Los Angeles in Californië.

De bevriezing van de bezittingen en ook van de artistieke rechten blijven volgens het vonnis van kracht tot de partijen een akkoord bereiken of totdat een rechtbank beslist de zogenoemde sekwestratie op te heffen.

Warner Music

In afwachting van een verder onderzoek van de zaak waren David en Laura naar de rechter getrokken om het hele patrimonium te bevriezen en inkijkrecht te krijgen op het nieuwe, 51e en onafgewerkte, album van de rocker dat nog dit jaar moet verschijnen. Platenmaatschappij Warner Music France weigert de 2 kinderen dat inkijkrecht.

Parallel loopt een gerechtelijke procedure over de wettelijkheid van het document dat in juli 2014 in Californië is opgesteld. Vooralsnog is geen datum voor een zitting vastgelegd. Die procedure kan maanden of zelfs jaren duren.

Meest gelezen