Jonas Ekstromer/TT

Hoofd selectiecomité Nobelprijs voor Literatuur Sara Danius stapt op na seksschandaal en interne verdeeldheid

Sara Danius, het hoofd van de prestigieuze Zweedse Academie, is opgestapt wegens een seksschandaal en de interne verdeeldheid die daarop volgde. De echtgenoot van een Academielid is bij het schandaal betrokken. Hij wordt door achttien vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag.

De Zweedse Academie is het selectiecomité dat jaarlijks de Nobelprijs voor Literatuur toekent. De organisatie kreeg de laatste tijd heel wat kritiek op de aanpak van het seksschandaal. Na een drie uur durende vergadering met de Academieleden in Stockholm verklaarde het hoofd van de Academie, Sara Danius, dat het de wens was van de Academie dat ze zou opstappen. Het vertrouwen van de Leden was weg, en de reputatie van de Nobelprijs kwam in gevaar. "Het heeft de Nobelprijs al ernstig beïnvloed, en dat is best een groot probleem", vertelde ze de aanwezige pers. 

De 69-jarige schrijver en literatuurprofessor Anders Olsson is aangesteld als tijdelijke vervanger van Danius. 

Seksueel wangedrag

Achttien vrouwen beschuldigden afgelopen november Jean-Claude Arnault, echtgenoot van Academielid Katarina Frostenson, van seksueel wangedrag. Dankzij de MeToo-beweging durfden ze met hun verhaal naar buiten te komen. Onder de slachtoffers bevinden zich onder anderen vrouwelijke Academieleden, en dochters en vrouwen van mannelijke Academieleden. Arnault zelf ontkent alle beschuldigingen. 

De achttienkoppige Zweedse Academie raakte diep verdeeld over de aanpak van het seksschandaal. Eerder al stapten drie mannelijke Academieleden uit protest op, toen na een interne stemming beslist werd Frostenson als Academielid te laten aanblijven. 

Leden van de Zweedse Academie zijn in prinicpe voor het leven benoemd, en kunnen dus niet worden ontslagen of aftreden. Ze kunnen wel hun stoel leeg achterlaten, wat inhoudt dat ze gewoonweg stoppen met hun werkzaamheden. Danius verklaarde aan de pers dat ze "stoel nummer zeven" achterlaat. 

Meest gelezen