Hypermarkten van Carrefour in Genk en Angleur gaan dan toch niet dicht

Warenhuisketen Carrefour ziet af van de aangekondigde sluiting van de hypermarkten in Genk en in Angleur bij Luik. Dat heeft de directie meegedeeld op een ondernemingsraad. De winkels worden omgevormd tot kleinere supermarkten. Er zouden ook minder banen verloren gaan dan gevreesd.

In januari kondigde de Franse warenhuisketen de herstructurering aan. De groep wil besparen om meer te investeren in e-commerce, verse voeding en de Carrefour-huismerken. De directie wil ook meer inzetten op kleinere winkelformules en minder investeren in de heel grote en verlieslatende hypermarkten.

In het plan dat toen op tafel lag, stond de sluiting van de hypermarkten van Genk en Angleur, maar daar komt de directie nu op terug. Ze worden omgevormd tot kleinere supermarkten, zoals eerder ook aangekondigd was voor enkele andere hypermarkten. Voor de winkel in Genk wil Carrefour tegen het einde van volgend jaar wel een betere locatie vinden.

De helft van de werknemers in Genk en Angleur zouden aan de slag kunnen blijven. In de hypermarkt van Genk werken nu een 80-tal mensen en in die van Angleur een 140-tal. Zo zouden er 125 banen gered kunnen worden. In totaal spreken de vakbonden van een redding van zo'n 190 banen.

Zou-vorm

In een mededeling laat de directie van Carrefour ook weten het mogelijke banenverlies te beperken in de winkels van Westerlo, Brugge Sint-Kruis, Haine-St-Pierre en Turnhout. De oppervlakte van die laatste vestiging zal ook niet verminderd worden.

De veranderingen aan het herstructureringsplan staan in een persbericht in de zou-vorm, want de directie wil in ruil wel een akkoord van de vakbond over een nieuwe werkorganisatie voor de hypermarkten van Carrefour. Zo vraagt de directie meer polyvalentie van het personeel.

Door de sluitingen ongedaan te maken, komt Carrefour terug op het meest ingrijpende onderdeel van zijn herstructureringsplan, dat meer dan twee maanden geleden was aangekondigd. Door de afslanking bij de warenhuisketen zijn tot 1.200 banen bedreigd.

Meest gelezen