Israëlische leger: "Neergehaalde Iraanse drone droeg explosieven en moest aanval uitvoeren"

Het Israëlische leger heeft gemeld dat de Iraanse drone die in februari werd neergeschoten boven Israëlisch grondgebied bewapend was met explosieven en bedoeld was om een aanval uit te voeren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu haalde op 18 februari het wereldnieuws toen hij op een veiligheidsconferentie in München zwaaide met een stuk van een drone die een week eerder werd neergeschoten.

Het Israëlische leger heeft de resultaten van het onderzoek naar een Iraanse drone bekendgemaakt. Volgens Israël was de Iraanse drone die boven Israëlisch grondgebied werd neergeschoten, bewapend met explosieven.

"Na de analyse van het toestel en de vliegroute van de drone hebben we vastgesteld dat het Iraanse onbemande luchtvaarttuig bewapend was met explosieven en de taak had om Israël aan te vallen", klinkt het.

De drone werd op 10 februari geïdentificeerd door Israëlische defensiesystemen. Het onbemande luchtvaarttuig werd neergehaald door een Israëlische Apache-helikopter boven de noordelijke stad Beit Shean. Het toestel was waargenomen bij een basis in Syrië. Zodra de drone boven Israël vloog, werd het toestel neergehaald.

Iran verwierp in die tijd het rapport dat een Iraanse drone onderschept was als "belachelijk". Israëlische vliegtuigen bombardeerden daarna de Iraanse installatie in Syrië waarvan het leger vermoedde dat het de vertrekplaats was van de drone.

Op 18 februari zwaaide de Israëlische premier Netanyahu met een stuk van de neergehaalde drone op de veiligheidsconferentie in München. "Herkent u dit? U zou het moeten kennen, het is van u. Daag ons niet uit", zei Netanyahu in de zaal waar ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif aanwezig was.

Meest gelezen