Videospeler inladen...

"Pingpongspel tussen Vandeput en oppositie, rangen tussen minister en leger gesloten"

Onze defensie-expert Jens Franssen heeft de Kamercommissie over de F-16's gevolgd. Hij overloopt wat besproken is: een interne en externe audit en een memo van vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Het ging niet zozeer over minister van Defensie Vandeput, zegt hij, maar vooral over defensie zelf en of er informatie is gemanipuleerd en achtergehouden.

Op de commissie zijn twee audits voorgesteld. "Van de externe audit hebben we 1 pagina conclusies kunnen lezen en daaruit blijkt dat er niets aan de hand is", zegt Franssen in "De wereld vandaag" op Radio 1. Volgens Vandeput was het inderdaad niet nodig om de informatie van de memo van vliegtuigbouwer Lockheed Martin naar de minister te brengen, is de informatie niet gemanipuleerd en verandert de nieuwe informatie niets aan het lopende dossier van de vervanging van de F-16's. 

Er zijn wel aanbevelingen geformuleerd. Daarbij gaat het onder meer over kokerdenken bij het leger en het feit dat er onvoldoende is overlegd.

Voor de rest was er in de commissie veel ongenoegen omdat de commissie leden de audits niet echt hebben kunnen bestuderen. "De documenten waren nog maar net uitgedeeld", zegt Franssen. Bovendien blijven er vragen. Was het achterhouden van informatie nu een inschattingsfout of niet? 

En hoe zit het nu met die studie over de verlenging van de levensduur? Vandeput zei eerste dat die er niet was, terwijl er blijkbaar wel iemand op zijn kabinet over was ingelicht. En dan is er nog die klokkenluider die de informatie blijkbaar wel relevant vond.

Er zijn alleen maar verliezers: de regering verliest, de oppositie verliest en defensie verliest

Jens Franssen in "De wereld vandaag"

"De rangen zijn duidelijk gesloten", zegt Franssen. Maar of dat zo'n goede zaak is, is nog maar de vraag. "Er zijn alleen maar verliezers: de regering verliest, de oppositie verliest en defensie verliest." Franssen verwijst naar Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), die in de commissie zei dat het vertrouwen gebroken is omdat defensie informatie heeft achtergehouden.

Hoe dan ook kunnen de commissieleden maandag het volledige onderzoek inkijken in een afgesloten ruimte. Volgende woensdag kunnen ze dan nog eens ten gronde debatteren.

Meest gelezen