Judotrainer voor rechter na aanranding 3 minderjarige atletes

In Brussel is het proces gestart tegen een vroegere trainer van de Topsportschool van de Vlaamse Judofederatie voor de aanranding van drie minderjarige meisjes. Volgens het parket heeft de man jarenlang misbruik gemaakt van de vertrouwensrelatie met de jonge atleten om hen te misbruiken. Het parket eist een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden. 

De 40-jarige man had tussen 2006 en 2013 drie opeenvolgende relaties met minderjarige meisjes. De man gaf vandaag op de zitting toe dat hij op 30-jarige leeftijd verliefd was geworden op een 14-jarig meisje dat hij jarenlang training gaf. Eerst in de lokale club in Opwijk, daarna aan de Topsportschool. “Ik kende haar sinds ze zes was”, verklaarde hij tijdens het verhoor van de rechter. “Vanaf haar twaalfde trainden we nauw samen en toen is die verliefdheid gegroeid. We hebben elkaar gemasseerd, geknuffeld en gezoend, maar meer is er niet gebeurd.”

Kort nadat het meisje op het Europees Kampioenschap een ereplaats had veroverd, gaf het meisje te kennen dat ze zich ongemakkelijk voelde bij de relatie. “De maanden nadien hebben we nog getraind, maar op een bepaald moment is ze van de mat weggelopen. Daags er na kreeg ik telefoon van de Vlaamse Judofederatie om mijn ontslag in te dienen, omdat er anders gerechtelijke stappen zouden volgen.” In de periode nadien zou de man nog twee minderjarige meisjes hebben aangerand tijdens en na de trainingen.

Een relatie met een kind van 14 jaar kan niet!

Het parket van Halle-Vilvoorde

Uit de psychiatrische verslagen van de slachtoffers blijkt dat sommigen stopten met de topsport omwille van de beklaagde. Maar de man begrijpt naar eigen zeggen niet waarom de meisjes klacht indienden. Volgens hem ging het telkens om een relatie met wederzijdse toestemming, maar daar is het parket het niet mee eens.

“Een relatie met een kind van 14 jaar kan niet!”, sneerde de openbaar aanklager. “Het is duidelijk dat hij steeds op dezelfde manier te werk ging. Hij bouwde een vertrouwensband op die hij misbruikte om essentiële grenzen te overschrijden. Hij verplichtte hen om hem te kussen en raakte hen ongepast aan. Het is opvallend dat niemand van de 250 getuigen op de hoogte was van die relaties. Hij isoleerde hen en gaf training in zijn woning. De meisjes rekenden op hem voor de uitbouw van hun sportieve carrière en durfden gewoon geen nee zeggen. De slachtoffers hebben tot op de dag van vandaag nog last van de feiten. De beklaagde moet ook weten dat de slachtoffers respect hebben voor zijn kwaliteiten als judotrainer, maar een afkeer hebben van zijn gedragingen als mens.”

De openbaar aanklager eist een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden voor de judotrainer. Volgens haar heeft de beklaagde geen enkel schuldbesef, ondanks de therapie die hij volgde in het kader van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. 

Advocaat judotrainer weigert te pleiten

Hoewel de verdachte een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden riskeert en de burgerlijke partijen schadevergoedingen van enkele tienduizenden euro eisen, heeft de advocaat van de voormalige judotrainer geen verdediging gevoerd op het proces. De man weigerde te pleiten omdat zijn patron en titularis van het dossier, meester Jef Vermassen, vandaag niet aanwezig kon zijn op het proces. Hij vroeg de rechtbank om later te kunnen pleiten, maar daar ging de rechtbank niet op in. “De rechten van verdediging worden hier geschonden”, sprak de strafpleiter. “De vrije keuze van advocaat, zoals vermeld in artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, wordt niet gerespecteerd.” 

De rechtbank nam de zaak dan maar in beraad en zal uitspraak doen op 25 mei. De advocaten van de slachtoffers reageerden verbolgen op verdediging. “Dit is een aanfluiting”, pleitte meester Ann Van de Steen. “Iedereen heeft zijn best gedaan om hier vandaag aanwezig te zijn. Dit draait niet om de advocaten, maar om de slachtoffers! Er is vorige keer afgesproken dat de zaak vandaag volledig zou worden behandeld.” De medewerker hield echter voet bij stuk. “Ik ben hier enkel om de cliënt bij te staan en ken het dossier niet.”

Meest gelezen