Videospeler inladen...

Markante Plekken: de Solvay bibliotheek in Brussel, een art-nouveauparel in het Leopoldspark  

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Solvay bibliotheek in Brussel.

In het Leopoldspark, in het midden van de Europese wijk in Brussel, staat een onopvallend gebouwtje. Het eerder sobere uitzicht doet niet vermoeden dat er binnen een rijk versierde art-nouveaubibliotheek te vinden is. We hebben het hier over de in 1902 gebouwde Solvay bibliotheek. Of het Instituut voor Sociologie, zoals het gebouw officieel heet.

Eind 19e eeuw transformeert het Leopoldspark tot een "wetenschapsstad" van de Université Libre de Bruxelles. In het park verrijzen verschillende gebouwen, zoals de instituten voor Fysiologie, Anatomie en Tandheelkunde. In 1902 komt daar onder impuls van de industrieel Ernest Solvay ook het Instituut voor Sociologie bij. 

Architecten Constant Bosmans en Henri Vandeveld (niet te verwarren met Henry Van de Velde) ontwerpen een eclectisch gebouw met als hart een indrukwekkende leeszaal in art-nouveaustijl. Alle andere ruimtes in het gebouw komen uit op deze zaal.

Het instituut blijft tot 1981 in gebruik door de universiteit, maar dan komt het leeg te staan. In de jaren daarop valt het gebouw ten prooi aan vandalen en raakt het zwaar in verval. Meer dan 10 jaar later, in 1993, komt de redding en wordt het instituut volledig gerestaureerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Citydev. Vandaag verhuurt Edificio de bibliotheek als evenementenruimte. 

Meest gelezen