Protest tegen de gaswinning in Groningen

Oliebedrijven Shell en Exxon eisen compensaties van Nederlandse overheid voor miljarden aan onbenut gas

Oliebedrijven Shell en Exxon eisen compensaties van de Nederlandse regering voor het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Dat bericht de NOS. De regering heeft enkele maanden geleden beslist om de gaswinning op termijn volledig stop te zetten vanwege het aardbevingsgevaar. Voor miljarden euro's aan aardgas blijft daardoor onbenut en dat kost de oliebedrijven veel geld.

Het aardgas in de regio rond Groningen heeft de Nederlanders de voorbije decennia vele miljarden euro opgebracht, maar daar komt weldra een einde aan. De regering heeft een afbouwscenario opgesteld waarbij de kraan volledig dichtgaat over 12 jaar. Voor 50 tot 125 miljard euro aan gas blijft in de grond zitten. 

Die beslissing is genomen onder druk van protest van bewoners. Zij zagen het aantal aardbevingen fors toenemen, met vaak schade aan woningen tot gevolg.

Financiële aderlating

Maar de bedrijven die het gas uit de grond halen, zijn daar niet gelukkig mee. Voor hen betekent het vroegtijdig stopzetten van de gaswinning een financiële aderlating. Net zoals voor de Nederlandse begroting overigens. De NOS brengt vandaag uit dat de Nederlandse regering achter de schermen in een discussie is verwikkeld over compensaties met Exxon en Shell.

Hoeveel geld de bedrijven vragen, is niet bekend. Shell zegt in een reactie aan de NOS dat een schadeclaim "nu niet aan de orde is" en dat de gesprekken over de toekomst constructief verlopen.

Die gesprekken gaan niet alleen over het gas maar ook over de kosten van de versterkingsoperatie van de huizen in Groningen . De oliebedrijven zouden daartoe bijdragen, maar de vraag is of ze zich aan die afspraak zullen houden nu de regering heeft beslist om de gaswinning stop te zetten.

Meest gelezen