Videospeler inladen...

Laat wetenschappers weten waar jij wakker van ligt en stel jouw "Vraag voor de Wetenschap"  

Zit jij met een vraag waarop de wetenschap misschien een antwoord kan bieden? Dan kan je jouw vraag tot en met 27 mei doorsturen naar “Vraag voor de Wetenschap”. Zo kan jij de Vlaamse wetenschap inspireren om op zoek te gaan naar antwoorden op jouw vragen.

Zijn onze dijken bestand tegen de stijgende zeespiegel? Kunnen robots in de toekomst intelligenter worden dan ons? Bestaan er alternatieve geneesmiddelen tegen kanker? En zijn batterijen in elektrische wagens écht groen? 

Heb jij zelf vragen voor de wetenschap waar je graag een antwoord op wilt? Dan kan je tussen 17 april en 27 mei al die vragen doorsturen naar “Vraag voor de Wetenschap”. Op die manier wil de wetenschap in Vlaanderen weten waar jij wakker van ligt en kan je wetenschappers inspireren om jouw vragen verder te onderzoeken. 

Er zit nog een grote kloof tussen waar wij als wetenschappers mee bezig zijn en wat er leeft bij de mensen

Hetty Helsmoortel, kankeronderzoekster UGent

Wetenschap is overal en wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar antwoorden. “Toch merk ik dikwijls dat er een grote kloof zit tussen waar wij als wetenschappers mee bezig zijn en wat er leeft bij de mensen”, zegt kankeronderzoekster Hetty Helsmoortel van de UGent. 

Helsmoortel is één van de ambassadrices van de campagne “Vraag voor de Wetenschap”, die wetenschap dichterbij de burger moet brengen. “Elke keer als ik op radio of tv ben verschenen, zit mijn mailbox vol met vragen van kijkers en luisteraars. Ik ben benieuwd welke vragen er allemaal naar boven zullen komen.”

We trokken zelf de straat al eens op om te horen welke vragen de Vlaming zoal heeft.

Videospeler inladen...

"Vraag voor de Wetenschap" wordt georganiseerd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) en is een initiatief van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). Op basis van de ingezamelde vragen wordt in december uiteindelijk de Vlaamse wetenschapsagenda voorgesteld aan minister Muyters.

Tussendoor worden enkele wetenschapsevenementen georganiseerd waarop de meest verrassende en uitdagende vragen worden voorgelegd aan een panel van wetenschappers.

Stel hier je vraag aan de wetenschap en bekijk hieronder alvast de vragen van weervrouw Jill Peeters en van presentatrice en zangeres Maureen.

Meest gelezen