Videospeler inladen...

Openbaar gemaakte info Verenigd Koninkrijk: Rusland zou de Skripals al vijf jaar in de gaten hebben gehouden 

De Britse nationale veiligheidsadviseur heeft in een brief aan de NAVO gezegd dat Rusland de e-mailaccounts van de Skripals al vijf jaar in de gaten zou hebben gehouden. Daarnaast zou hij ook over bewijs beschikken dat Rusland het zenuwgas waarmee de Skripals werden vergiftigd op voorhand zou hebben getest op deurklinken. De aanvankelijk geclassificeerde brief werd toch openbaar gemaakt door het Verenigd Koninkrijk. 

Mark Sedwill, de Britse nationale veiligheidsadviseur, heeft door zijn werk een goed overzicht van de informatie waarover de Britse spionnen beschikken. Op basis van hun informatie schreef hij een brief aan de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Groot-Brittannië maakte vandaag de bewuste brief openbaar. Het is opmerkelijk dat dit gebeurt, want het Verenigd Koninkrijk geeft zelden geclassificeerde informatie vrij.

E-mailaccounts en testen op deurknoppen

In de brief wordt duidelijk gemaakt waarom premier Theresa May eerder al verklaarde dat het "hoogstwaarschijnlijk" was dat Rusland achter de vergiftiging van de Skripals zou zitten. Het gebruikte zenuwgas, volgens Sedwill het Russische novitsjok, zou in een Russisch onderzoekscentrum in Sjichani zijn ontwikkeld als onderdeel van het "Foliantprogramma", dat begin 2000 werd opgestart. Rusland zou hebben aangegeven dat Russische "overlopers" legitieme doelwitten vormen van de daar ontwikkelde chemische wapens. Skripals naam zou daarbij genoemd zijn.

Een ander onderdeel van het Foliantprogramma was het zoeken naar manieren op de chemische producten op de meest effectieve wijze te kunnen aanbrengen, bijvoorbeeld via deurklinken. De laatste tien jaar zou Rusland kleine hoeveelheden novitjsok hebben geproduceerd en opgeslagen, en personeel hebben getraind om met het zenuwgas te leren omgaan. 

Daarnaast zouden Russische inlichtingendiensten al sinds 2013 de e-mailaccounts van Joelia Skripal in de gaten hebben gehouden. 

Timing openbaar gemaakte informatie

Het Verenigd Koninkrijk zou hebben beslist om de informatie openbaar te maken na de aanhoudende ontkenningen van het Kremlin dat Rusland verantwoordelijk zou zijn voor de gifaanval. Sedwill zegt in zijn brief aan Stoltenberg dat het volgens hem "hoogstwaarschijnlijk is dat Rusland achter de aanval zat. Enkel Rusland heeft de technische middelen, de operationele ervaring en het motief. Er is geen ander alternatief mogelijk." 

De Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Alexander Jakovenko, reageerde dat de onthullingen van Sedwill "een grote verrassing" zijn. "Als iemand aan het spioneren was, waarom klaagden de Britse veiligheidsdiensten daar dan niet over", vroeg Jakovenko zich af. "Ze klagen anders altijd als iets misloopt." 

Meest gelezen