Oplossing voor damherten in Helchteren

Er is een oplossing gevonden voor de groep rondzwervende damherten in Helchteren. De jagers gaan voorlopig niet op ze schieten en het Natuurhulpcentrum zal de dieren proberen te vangen, om ze zo terug op het domein Molenheide te krijgen.

Dat is vanmiddag allemaal besproken, samen met alle partijen. Het gemeentebestuur, het Agentschap Natuur en Bos, park Molenheide en het Natuurhulpcentrum hebben samen een actieplan uitgewerkt.

De damherten zullen eerst gevangen worden met voeder en worden teruggebracht naar Molenheide. Maar op termijn moeten ze daar weg, omdat er natuurwerken gepland zijn. Daarom wordt er in de zomer een raster geplaatst van 30 op 30 meter, waar de damherten preventief verzameld zullen worden. De dieren kunnen daarna naar 3 gastgezinnen, die de herten zullen opvangen op hun domein. Zij hebben zich al kandidaat gesteld. 

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum gaan morgen al ter plaatse om te bekijken hoe ze de damherten gaan vangen. De groep van zo'n 15 herten dwaalt al een tijdje rond in de buurt van het domein. Maar ze moeten er weg omdat ze akkers beschadigen en een gevaar zijn op de weg.

(foto: Pixabay)

Meest gelezen