Parkeerverbod voor koninklijke baby "SUSJM12031805" en "fuck de koning" roepen bijna lichter bestraft 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Noorwegen piekert kroonprinses Mette-Marit over de privacy van haar oudste zoon Marius en zijn nieuwe vriendin, Playboymodel Juliane Snekkestad. Nederland houdt nog een rondje majesteitsschennis. In Londen mag de pers al kamperen voor een bekende deur van het St Mary's Hospital, terwijl prins Harry opzettelijk verward wordt met Ed Sheeran om de verkoop aan te zwengelen. De spanning tussen koningin Letizia en schoonmoeder Sofía lijkt weg, of is het een mooi opgevoerd Spaans toneelstukje?

Haakon en Mette-Marit boos om cover

In Noorwegen heeft het kroonprinselijke paar Haakon en Mette-Marit gereageerd op de media-aandacht die Marius Borg Høiby opnieuw krijgt. Het Scandinavische blad Se og Hør pakte uit met de nieuwe vriendin van Marius, Juliane Snekkestad, en kopte "Het coolste Playboy-model" met een knipogende Juliane op de voorpagina. Het paleis vindt het een spijtige zaak dat de privacy van de oudste zoon van Mette-Marit te grabbel wordt gegooid.

"Marius heeft verschillende keren gevraagd dat niet te doen en de pers heeft dat grotendeels gerespecteerd", klinkt het. Vooral het ongelukkige gebruik van de titel en lay-out zit de koninklijke familie niet lekker. "We kennen Juliane als iemand hardwerkend én bekwaam, ze verdient dit niet om zo in de publiciteit te komen."

We kennen Juliane als hardwerkend en bekwaam, dit verdient ze niet

Marius in december nog op stap met prins Haakon en zijn moeder, prinses Mette-Marit.
2017 Getty Images

Marius is de zoon van kroonprinses Mette-Marit uit een vorige relatie. Hij is inmiddels 21 en was in het verleden al voer voor de Scandinavische pers. Sinds haar huwelijk met troonopvolger Haakon in 2001 kwam Marius in de schijnwerpers te staan en belandde hij met zijn "jeugdzonden" in de kranten. Begin 2017 vroeg Mette-Marit in een brief om hem de nodige privacy te gunnen. "In tegenstelling tot zijn zus (prinses Ingrid Alexandra) en broer (prins Sverre) oefent hij geen officiële koninklijke activiteiten uit", merkte het hof toen op. Marius vatte vorig jaar hogere studies aan in Californië, maar die plannen lijken intussen opgeborgen.

De internationale pers heeft inmiddels het verhaal ook opgepikt, en zeker het Playboy-verleden van Juliane en haar ondeugende foto's op haar openbare Instagram-account. Waar ze ook foto's postte van haar verblijf in Skaugum, een van de koninklijke residenties. Die foto's zijn al verwijderd.

De hoofdredacteur van Se og Hør verdedigt zich door te zeggen dat het publiek nu eenmaal interesse heeft in het privéleven van Marius. Zo is het koppel erg actief op sociale media en hebben ze elk ruim 50.000 volgers. De Noorse krant Dagbladet mengt zich in de discussie en vindt dat de koninklijke familie het zich vrij makkelijk maakt met mededelingen op hun site, en pleit ervoor de discussie aan te gaan door bijvoorbeeld naar de persregulator te stappen.   

Verlagen de straffen voor majesteitsschennis?

In Nederland heeft de Tweede Kamer ingestemd met de afschaffing van majesteitsschennis. Als er ook in de Eerste Kamer voldoende politieke steun is, dan komt er een einde aan de hoge straffen die er staan op het beledigen van de koning. Wie dat nu doet, riskeert maximaal 5 jaar cel, een boete van 20.500 euro, of wordt het recht op kiezen en verkozen worden, ontnomen.

ANP

In het nieuwe voorstel wordt de koning op het niveau van een ambtenaar in functie gesteld en loopt de celstraf op tot 4 maanden maximaal. Kees Verhoeven van D66 kwam met het wetsvoorstel af omdat hij de straffen helemaal niet meer van deze tijd vindt. Wat niet betekent dat de koning beledigd mag worden. Hij kan altijd zoals elke burger dan een klacht indienen bij justitie.

Tegenstanders vinden dat de waardigheid van de koning moet worden beschermd. "Hij is geen gewone man uit Wassenaar. Hij neemt een bijzondere positie in de rechtsstaat in", aldus Chris van Dam (CDA).  In 2015 had activist Abulkasim Al-Jaberi tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet nog "fuck de koning, de koningin en het koningshuis" geroepen. Na politieke druk werd echter van een vervolging afgestapt.

En in België? Is er ook een wet op majesteitsschennis, een die dateert uit 1847. Wie koning Filip beledigt in het openbaar of via geschriften, drukwerk of prenten riskeert een gevangenisstraf tot 3 jaar of een geldboete.  

Parkeerverbod voor het event SUSJM12031805

Aan het St Mary's Hospital in Londen mag het grote publiek een kleine maand niet parkeren. De reden is simpel: het ziekenhuis en het hof maken zich op voor de derde baby van de Britse prins William met Kate Middleton. Er gelden restricties op de South Wharf Road en buiten de zogenoemde Lindo Wing, dat is de kraamafdeling waar prins George en prinses Charlotte ter wereld kwamen.

Sinds 11 april kunnen media zich opstellen aan de ingang van het ziekenhuis, meer bepaald aan de dubbele deur waar William en Kate naar goede gewoonte met hun nieuwe spruit naar buiten komen en zich gewillig laten fotograferen en filmen. Op een van de borden voor het parkeerverbod luidt de reden trouwens cryptisch "het evenement SUSJM12031805".

Dat er inderdaad wat plek nodig is, laat onderstaande foto uit 2015 zien. Toen lag de pers op vinkenslag voor prinses Charlotte.

En dat allemaal voor dit beeld:

2015 Anwar Hussein

Samen uit, samen thuis in het ziekenhuis

De Spaanse oud-koning Juan Carlos (80) onderging deze week een operatie aan de rechterknie. Hij kreeg in het ziekenhuis Sanitas La Moraleja (Madrid) bezoek van zijn echtgenote, oud-koningin Sofía, zoon en huidig koning Felipe, schoondochter Letizia en kleindochters Leonor en Sofía. Het werd een familie-uitstapje, want het gezelschap kwam samen aan in het ziekenhuis en liet zich glimlachend fotograferen.

Spaanse media zien er een zorgvuldig geregisseerd toneelstukje in. Twee weken geleden leken Letizia en Sofía na de paasviering nog openlijk ruzie te maken met de twee prinsesjes als inzet. De video van het incident ging viraal. Deze keer mocht Sofía tussen haar kleindochters in lopen en hield Letizia de deur van de auto voor haar elegant open.

2018 Carlos R. Alvarez

Nee, geen Theresa May of tastbare cadeaus

Op het huwelijk van de Britse prins Harry en Meghan Markle in de kapel van Windsor Castel zullen 600 gasten zijn, maar daaronder geen politieke leiders of hoge bekende buitenlandse gasten. Zo hebben de Britse premier Theresa May, oppositieleider Jeremy Corbyn en Amerikaans president Donald Trump geen uitnodiging ontvangen. Kensington Palace laat weten dat die beslissing in samenspraak met de regering werd genomen en dat het koppel kiest voor gasten die ze persoonlijk kennen. Harry is slechts vijfde in lijn voor de troon, dan zijn er ook minder protocollaire verplichtingen.

Meer dan 1.000 burgers zijn welkom op het terrein van Windsor Castle om de komst en het vertrek van de bruid en bruidegom te volgen. Onder hen de twaalfjarige Amelia Thompson die de aanslag in de Manchester Arena overleefde. Harry en Meghan vragen als huwelijksgeschenk een storting op de rekening van 1 van de 7 goede doelen die ze een warm hart toedragen. Harry's broer William vroeg in 2011 hetzelfde en zamelde zo'n 1,9 miljoen euro in.

Zolang de gasten maar beseffen dat het wel degelijk prins Harry is die trouwt, want hij werd verward met de even roodharige Britse popzanger Ed Sheeran:

Oeps, foutje? Toch niet. Een zekere Lucy kwam met het ludieke idee voor het bord als aandenken, weet Global News. Zij kocht bij het huwelijk van Kate en William een koffietas waarop voor de grap Harry met "verloofde" Kate stond afgebeeld. De verkoop van het bord als "gag gift" draait naar verluidt goed. 

Meest gelezen