Videospeler inladen...

VN-secretaris-generaal Guterres waarschuwt voor totale militaire escalatie in Syrië

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft op een zitting van de VN-Veiligheidsraad gewaarschuwd voor een totale militaire escalatie van het conflict in Syrië. Zo zouden alle betrokkenen de controle volledig verliezen, want volgens Guterres is een militaire oplossing voor Syrië onmogelijk. Hij riep de leden van de Veiligheidsraad dan ook op om zich verantwoordelijk te gedragen.

"Al acht lange jaren lijdt de Syrische bevolking. Ik val in herhaling, maar er is geen militaire oplossing voor dit conflict", zei Guterres. Amerikaans VN-ambassadeur Nicki Haley herhaalde echter het Amerikaanse voornemen dat het genoeg is geweest, en dat de tijd is gekomen om iets te doen. Haley voegde daar nog aan toe dat president Trump voorlopig nog geen beslissing heeft genomen over verdere acties in Syrië.  

De spoedzitting werd samengeroepen na de vermoedelijke chemische gifgasaanval in de Syrische stad Douma afgelopen weekend. Het regime van president Bashar al-Assad, gesteund door bondgenoot Rusland, wordt door het Westen verantwoordelijk gehouden voor de aanval. Zowel Syrië als Rusland ontkent de beschuldigingen. De internationale relaties staan sinds de gasaanval op scherp. Verschillende landen veklaarden al zich te beraden over mogelijke militaire acties.

Guterres benadrukte tijdens de spoedzitting wel dat het gebruik van chemische wapens ontoelaatbaar is, en dat de daders moeten worden gestraft. Hij sprak openlijk zijn steun uit voor de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die de vermoedelijke gifgasaanval van afgelopen weekend in Syrië onderzoekt.  

Volgens Guterres is de Koude Oorlog terug, met wraakgevoelens en een belangrijk verschil: de vroegere beveiligingssystemen die het escalatierisico beperkten, lijken nu afwezig te zijn.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen