Videospeler inladen...

Steun voor vakbondslui die terecht­staan wegens filterblokkade

Twee vakbondsleden van de socialistische vakbond ABVV, afdeling Antwerpen, staan terecht wegens hun rol in een filterblokkade. Bij de inleidende zitting kwamen een paar honderd militanten in het Antwerpse gerechtsgebouw hun collega's steun betuigen.

De twee vakbondsmilitanten, waaronder de voorzitter van de Antwerpse ABVV-afdeling, moeten voor de correctionele rechtbank verschijnen omdat ze het verkeer zouden hebben belemmerd tijdens een nationale stakingsdag in juni 2016.  De vakbonden hadden toen filterblokkades georganiseerd op toegangswegen naar de Antwerpse haven. Die veroorzaakten geen incidenten of schade, maar de politie heeft toen wel enkele processen-verbaal opgesteld tegen de actievoerders. Op basis daarvan besliste het parket om de twee vakbondsmilitanten te vervolgen.

De zaak wordt pas echt behandeld op 15 juni. Vandaag werd de zaak enkel ingeleid. Honderden ABVV-militanten kwamen hun collega's steunen en verschenen in vakbondsornaat in het gerechtsgebouw.  Het ABVV vindt het niet kunnen dat de feiten nu tot een rechtszaak leiden. De vakbond noemt het recht om te betogen "een fundamenteel mensenrecht dat absolute bescherming verdient". Volgens ABVV wordt er met dit proces bewust een precedent gecreëerd om het organiseren van dergelijke acties in de toekomst onmogelijk te maken zonder dat vakbondsleden een boete of celstraf riskeren.

Meest gelezen