Heibel in de Kamercommissie Defensie: "Dit is een manoeuvre om een ernstig parlementair debat te bemoeilijken"

De Kamercommissie Defensie over de aanpak van het dossier van de vervanging van de F-16 is met een valse noot begonnen. Alle oppositiepartijen hadden snoeiharde kritiek op de aanpak van voorzitter Karolien Grosemans (N-VA). Ze nemen het niet dat ze pas gisteren op de hoogte zijn gebracht van deze extra zitting en dat ze de auditrapporten pas aan het begin van de zitting hebben gekregen. De meerderheid liet zich niet vermurwen.

"Willen wij werkelijk de missing links in dit dossier blootleggen of willen wij dat eigenlijk liever niet?", vroeg Wouter De Vriendt (Groen) zich af. "De methode die u hebt georganiseerd wijst erop dat u een ernstig voorbereid parlementair debat eigenlijk liever onmogelijk maakt."

"Ik ben diep, diep, diep beschaamd in jullie plaats", hield Dirk Van der Maelen zijn collega's van de meerderheid voor. "We zijn nog niet eens begonnen of we krijgen al een kaakslag." Van der Maelen vindt het niet kunnen dat de vier officieren die waren geschorst nu al weer aan de slag zijn, vóór het parlement heeft kennis genomen van de auditverslagen. Van die officieren wordt vermoed dat ze bewust informatie hebben achtergehouden. Hij klaagt ook aan dat de externe audit is samengevat tot één blaadje papier.

Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) noemt het extern auditverslag "een klucht". "Een blad met twee paragrafen: ik vind dat echt beschamend van de regering."

Lees verder onder de foto.

"Dit debat is voor ons een begin van het debat en we kunnen  daar volgende week rustig en grondig op doorgaan", probeerde Veli Yüksel (CD&V) te sussen. Commissievoorzitter Grosemans verdedigde haar beslissing om niet tot 18 april te wachten met een bijeenkomst en wierp de oppositie dat ze anders zou hebben gezegd dat er onnodig lang zou zijn gewacht om een zitting bijeen te roepen. "Dit is geen alternatief maar een extra", zei ze.

"Uit respect voor dit parlement"

"Ik heb sinds woensdagnamiddag de verschillende rapporten in mijn bezit en ik heb daarop uit respect voor dit parlement gevraagd aan de voorzitter van de commissie om deze informatie zo spoedig mogelijk te kunnen delen", aldus minister van  Defensie Steven Vandeput (N-VA).

"Het zal nooit genoeg zijn voor de oppositie", vindt Vandeput. "De rapporten zullen niet in hun geheel publiek worden gemaakt", zei de minister nog, en hij verwees in dat verband naar vertrouwelijke informatie in de rapporten.

"De achterliggende rapporten zullen maandagmorgen bij het secretariaat van de commissie ten vertrouwelijke titel kunnen worden ingekeken", zei Vandeput nog. "U zal er zich van kunnen vergewissen dat de samenvatting die u nu hebt gekregen een getrouwe weergave zijn."

Meest gelezen