Videospeler inladen...

Kamerleden hebben auditrapport F-16 nog niet gekregen: "Parlement wordt volledig buitenspel gezet"

SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen vindt het ongehoord dat parlementsleden pas straks in de Kamer de audit zullen krijgen over de F-16's. Op die manier kunnen de parlementsleden hun werk niet grondig voorbereiden, zegt Van der Maelen in "De ochtend" op Radio 1. 

Om 14 uur begint in de Kamercommissie "Landsverdediging" een vergadering waarin minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) twee audits zal voorstellen: een interne en een externe audit van de legertop moeten duidelijkheid brengen of het leger informatie heeft achtergehouden voor het parlement en de regering over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

De Kamerleden die in de commissie zitten hebben de audits nog niet ontvangen. "Ik tast in het duister en ik ben nogal verontwaardigd", zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Halsoverkop roept de minister het parlement bij elkaar en pas deze middag zullen we de audits in handen krijgen. Ik loop al lang genoeg in de Wetstraat rond om door te hebben wat hier de plannen zijn: de communicatiemachine staat klaar. Tegen 17 uur zal er een poging komen om de minister volledig vrij te pleiten en de problemen bij de legertop volledig te minimaliseren."

Volgens Van der Maelen is het "onaanvaardbaar in een democratie dat er geen deftig debat wordt georganiseerd".

De communicatiemachine staat klaar om de minister vrij te pleiten

Dirk Van der Maelen, SP.A

Kamerleden van CDH hadden gevraagd om Amélie Derbaudrenghien te mogen horen tijdens de commissie. Ze is defensieadviseur van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en ook de vrouw van premier Charles Michel (MR).

Volgens persagentschap Belga was de premier niet opgezet met de vraag. CDH heeft de vraag ondertussen ingetrokken en zegt dat het ging om een "misverstand". 

Voor SP.A zou het echter wél relevant zijn om Derbaudrenghien te horen. "We willen weten of ze onderzocht heeft of er alternatieven zijn voor de straaljagers die minder zwaar wegen op de begroting", aldus Van der Maelen.  "Het is wel degelijk relevant om te luisteren naar de defensieadviseur van de minister van Begroting."

Videospeler inladen...

Meest gelezen