Vier bootjes gestolen uit maritiem park aan de Antwerpse scheldekaaien

Uit het maritiem park aan de Scheldekaaien in Antwerpen zijn vier kleine bootjes gestolen. Dat park is eigenlijk een opslagplaats voor maritiem erfgoed, naast het vroegere Scheepvaartmuseum. Drie van de vier scheepjes zijn intussen weer terecht.

Pronkstukken

"Het zijn zeker niet de meest waardevolle of de meest historische vaartuigjes uit de collectie", zegt curator Jef Vrelust. "Maar het zijn wel vaartuigen in goede staat, dus wel pronkstukken in zekere zin." De bootjes zijn zowat de kleinste exemplaren uit de collectie. Het gaat om een kano, een viskaar, een vlet en een optimist.

Vierde bootje nog altijd spoorloos

Een medewerker stelde de diefstal 's morgens vast. "Die medewerker kent gelukkig veel van scheepvaart, en ook van de stromingen op de Schelde", gaat Vrelust verder. "Hij wist meteen waar hij moest gaan kijken en kon zo onmiddellijk drie van de vier scheepjes lokaliseren." Die zijn door de brandweer uit het water gehaald. Ze liepen wel wat schade op en worden nu hersteld. Een vierde bootje, de optimist, is nog altijd spoorloos. Intussen wordt er ook nagedacht hoe het maritiem park aan de Scheldekaaien beter kan worden beveiligd.

 

Meest gelezen